Det är ännu inte för sent att ge upprättelse

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Det är ännu inte för sent att ge upprättelse - En nybliven mamma, tillfångatagen av IS-terrorister, vädjade om mat. Då slet de spädbarnet ifrån hennes famn. Efter två timmar kom de tillbaka med ett stort fat med kött och ris, och sa till henne: "Här är din son. Vi har tillagat honom åt dig. " "Du sa ju att du var hungrig. "

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Att det var hennes barn rådde det ingen tvekan om. Det lilla barnets huvud låg på fatet. Mamman skrek, tog köttbitarna från faten och tryckte dem mot sitt bröst.

Detta och andra ofattbart fruktansvärda övergrepp utförda av IS beskrevs häromveckan av journalisten Niklas Orrenius i Dagens Nyheter (23/3). Tack vare skicklig berättarkonst insåg många till sist den gränslösa grymhet som försiggått.

Den rättmätiga avskyn inför sådan grymhet gick inte att ta miste på. Men vad blir slutsatsen?

I våra grannländer förstod man tidigare, och handlade därefter. I Norge dömdes nyligen en fembarnsmor till fängelse för att ha vistats i och därmed stöttat IS-kalifatet. Sverige har däremot under ansenlig tid varit en fristad för återvändande islamister.

Cirka 150 har redan återvänt, ytterligare ett hundratal väntas. De rör sig fritt på våra gator och vi bekostar deras välfärd. I bästa fall kan ett fåtal straffas för krigs- eller terrorbrott. Men hittills har det inte skett.

Justitieministerns tal om en internationell rättsprocess är en dimridå, i likhet med pratet om ett EU-gemensamt asylsystem. Det är ytterst osannolikt, och även ineffektivt. I Rwandatribunalen dömdes endast 61 personer och i Jugoslavientribunalen 89.

Sveriges hopp var nationell lagstiftning. Men den skärptes för sent och för lite. Som hittills enda parti har Sverigedemokraterna i detta läge föreslagit retroaktiv lagstiftning, det vill säga att i efterhand göra samröret brottsligt och utdöma straff. Förslaget har mötts av en fnysande kör. Ty det strider mot legalitetsprincipen, en juridisk rättsgrundsats.

Men grundlagen kan ändras. Två omröstningar, enkel majoritet, ett riksdagsval emellan. Det må i dagsläget framstå som orealistiskt. Fast reaktionerna på DN-reportaget påminner om att det är lätt att snabbt flytta den svenska verklighetsuppfattningen.

I Hollywood skrivs just nu filmmanus om IS skräckvälde. Vad händer när vi får en Schindler’s list om folkmordet i Syrien? När ondskan demonstreras ännu tydligare? Samtidigt som både offer och gärningsmän finns kvar. Nog kommer det krävas upprättelse. Att övriga partier övertar sverigedemokratisk politik har vi sett förr.

Statsministerns famösa motto "Mitt Europa bygger inga murar" kan därmed komma bli inaktuellt på fler än ett sätt. Det redan överbelastade fängelsesystemet kan snart behöva byggas ännu större.

Texten har ändrats sedan publicering. Ett stycke om undantag från grundlagen har utgått.

Tf

Källa - 2019-03-31 07:45

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+