Direktörens lyxfest med landshövdingen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Direktörens lyxfest med landshövdingen - Här bjuds regeringens särskilda utredare av flyktingmottagandet, landshövdingen Lars Bäckström med fru, på lyxmiddag och övernattning av en av flyktingindustrins aktörer.

Några timmar tidigare har landshövdingen suttit i möte och diskuterat finansieringen av ett nytt flyktingprojekt som skulle möjliggöra miljonintäkter för festens värd.

- Det är så klart en riskfaktor ur korruptionsaspekten, säger Helena Sundén, generalsekreterare för institutet mot mutor.

Det är under trettondagsaftonen, i januari i år, som landshövding Lars Bäckström med fru tar plats vid honnörsbordet, mitt i den stora festsalen på anrika Skara stadshotell.

De bjuds på löjrom till förrätt, lättrimmad torskrygg med ragu på confiterad anka och potatispuré smaksatt med tryffel som huvudrätt. Till maten och desserten bjuds det enligt menyn på snaps, öl och ett vin med restaurangpris om 750 kronor flaskan.


Steg för steg - så gick det till

1. Regeringens utredare av flyktingmottagandet, landshövding Lars Bäckström med fru bjuds på lyxmiddag, fri alkohol och övernattning av AB Skara stadshotell - ett bolag som gör miljoner på flyktingboenden.

2. Timmarna före festen har en företagargrupp, där stadshotellets ägare Bengt Roser ingår, kallat landshövdingen till ett möte på hotellet. Landshövdingen får frågan om myndigheten han leder, länsstyrelsen i Västra Götaland, kan gå in med pengar i ett nytt flyktingprojekt.

3. Flyktingprojektet skulle säkra uthyrningen av stora delar av Skara stadshotell - en miljonaffär för den efterföljande festens värd

4. I uppdrag som utredare av just flyktingmottagandet kan Lars Bäckström ge förslag till regeländringar som skulle gynna företagargruppen och dess projekt.

5. Landshövdingen Lars Bäckström förnekar först alla personliga band till företagargruppen. Skara stadshotells ägare säger i sin tur att gästerna på festen är nära vänner, även landshövdingen - men notan hamnar enligt ägaren på bolaget.

6. Institutet mot mutor ifrågasätter relationen, mötena och festen.

Källa - 2016-06-01 05:24

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+