Drabbat Turkiet räcker ut hand till sina fiender

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Drabbat Turkiet räcker ut hand till sina fiender - Terrordådet i Istanbul slår mot en värld som skakas av brexit, frossa på finansmarknaderna, flyktingkris och växande skepsis mot hela det europeiska projektet. Målet är att skapa ett klimat av osäkerhet, kaos och rädsla.

BONN. Få länder har drabbats så brutalt av terrorismen som Turkiet, som har upplevt en våg av blodiga terrordåd de senaste åren. Om bakgrunden till tisdagens attack vet vi än så länge ganska lite - men glasklart är att det drabbar en livsnerv i den turkiska ekonomin.

Flygplatsen Atatürk är porten till Turkiet och en allt viktigare knutpunkt i den globala flygtrafiken. Den räknas som en av regionens säkraste flygplatser. Ett blodbad där är en signal om att säkerhet inte finns.

Mot den viktiga turistnäringen är attacken ett dråpslag. Hotell och restauranger klagar redan över minskning på nästan en tredjedel jämfört med förra året. Nu lär det bli ännu svårare - och det innebär växande tryck på Recep Tayyip Erdoğan som har byggt hela sin politiska framgång på att turkarna ska få det bättre ekonomiskt.

I stället växer nu osäkerheten i Turkiet. Många är rädda för att röra sig i närheten av turistattraktioner eller drar sig för att åka med tunnelbanan. Inte bara IS utan också kurdiska PKK och separatistgruppen Kurdistans frihetsfalkar (TAK) hotar öppet att slå till mot sådana mål.

Erdoğan kan förmodas ha eldat på konflikten med kurderna under det senaste året för att bli av med obekväma politiska rivaler som blockerar hans stora dröm om skapa ett turkiskt presidentstyre med honom själv i spetsen.

Men sedan dess har utvecklingen gått över styr. Nu är risken att Turkiet dras ned i malström av våld, terror, rädsla och instabilitet som med säkerhet inte gagnar Erdoğan. Detta är bakgrunden till Erdoğans senaste politiska helomvändning gentemot Ryssland och Israel.

I början av veckan bad Ankara om ursäkt för att Turkiet i november förra året sköt ner ett ryskt stridsflygplan som bombarderat oppositionsställningar i Syrien och därefter trängt in i turkiskt luftrum under några få sekunder. Sedan denna incident har förhållandet till Moskva varit djupfryst. Men på onsdagen meddelade Erdoğan att Turkiet och Ryssland "vill återuppta ländernas relationer och gemensamt bekämpa terrorism".

President Putin ska ha sagt att Ryssland nu kommer att häva reserestriktioner och påbörja samtal för att återuppta handelsrelationerna mellan länderna.

I tisdags meddelade Ankara också att de diplomatiska förbindelserna till Israel ska återupprättas fullt ut. Dessa har legat på is sedan nio turkiska medborgare för sex år sedan dödades av israeliska soldater som stoppade ett fartyg med politiska aktivister på väg mot det blockerade Gaza.

Turkiets nye premiärminister Belani Yilderim betonar att Turkiet vill förbättra relationerna även till Egypten och till alla länder runt Medelhavet och Svarta havet. Det är ett klart tecken på att Erdoğan försöker bryta Turkiets allt mer isolerade ställning. Men möjligen också ett skäl för terroristerna att slå till. Inte minst som Turkiet sedan 2014 på allvar bekämpar IS efter att i flera år ha blundat för faran eller enligt kritiker till och med hjälpt terrorgruppen.

Källa - 2016-06-29 14:35

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+