Dragkampen om höstbudgeten är i gång

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Dragkampen om höstbudgeten är i gång - Vänsterpartiet vill ha gratis medicin för alla över 80 år och mer stöd till långtidssjuka och ensamstående föräldrar. Rikspolischefen vill ha fler poliser. Samtidigt uppmanar Konjunkturinstitutet regeringen att strama åt. Dragkampen om höstens budget är i gång.

I nästa vecka samlas regeringen på Harpsund för budgetöverläggningar. Då kommer finansminister Magdalena Andersson (S) att presentera nya siffror för svensk ekonomi, som just nu ser stark ut. Men det finns osäkerhetsmoment som hur brexit kan påverka ekonomin och hur många flyktingar som kommer.

Redan i våras avslöjade regeringen ett av huvudnumren för nästa års budget. De årliga statsbidragen till kommunerna ska höjas med tio miljarder kronor och mest ska gå till de kommuner som har tagit emot flest flyktingar. Pengarna kan till exempel användas för att anställa fler inom skola och omsorg.

Än så länge har finansministern inte talat om hur de tio miljarderna ska finansieras, men Magdalena Andersson har sagt att hon inte ser några hinder för att låna pengar.

Vänsterpartiet, som är med och förhandlar om budgeten, ser de tio kommunmiljarderna som en V-framgång. Partiet vill även driva igenom gratis medicin för alla över 80 år, vilket beräknas kosta 850 miljoner kronor, höjt underhållsstöd för ensamstående föräldrar och förbättringar för långtidssjuka.

- Det är ett litet helvete i sig att vara sjuk, säger V:s ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.

- Vår huvudprioritering i förhandlingarna är att utjämna ekonomiska skillnader. De ekonomiska klyftorna är allt för stora.

V vill finansiera förslagen genom att återinföra förmögenhetsskatten, i en ny variant. Men hittills har partiet fått kalla handen av regeringen.

Utsatta förorter, terrorhot och krav på fler poliser har diskuterats flitigt under våren och sommaren. Rikspolischef Dan Eliasson anser att uppemot 2500 fler poliser behövs de närmaste åren. Polisen fick mer resurser redan i våras, men inrikesminister Anders Ygeman (S) har också sagt att regeringen kan återkomma i höstbudgeten.

Sedan förra budgeten har regeringen stramat åt flyktingpolitiken ordentligt. Det har lett till färre asylsökande, men behoven är fortfarande stora vad gäller bostäder, jobb och utbildning för nyanlända. Förslag för att hantera flyktingsituationen är därför ingen högoddsare i budgeten.

Trots stora utgiftsbehov anser regeringens egen expertmyndighet, Konjunkturinstitutet (KI), att regeringen ska strama åt. KI har efterlyst skattehöjningar eller sänkta utgifter.

- Det är bäst att vara stram de år när det är högkonjunktur, och det är det ju nu, säger KI:s prognoschef Jesper Hansson.

- Vi såg behov av inkomstförstärkningar, långt före flyktingkrisen, lägger han till och pekar på att den stora kostnaden framöver är att allt färre ska försörja en allt äldre befolkning.

Källa - 2016-08-15 12:20

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+