Efter krisen 500 färre på asylboenden varje vecka

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Efter krisen 500 färre på asylboenden varje vecka - Under höstens flyktingvåg tog platserna slut på landets asylboenden, och människor tvingades bo trångt.

I dag har trenden vänt: Nu minskar antalet asylsökande på boendena med 500 varje vecka.

Mahmoud Mostafa delade i höstas rum med sju personer. I dag bor han med bara en person.

Rummet är cirka tio kvadratmeter stort, mycket mer än en våningssäng får inte plats, men Mahmoud Mostafa från Syrien har dekorerat ena väggen med älgar klippta ur ett veckomagasin.

Ännu har han inte sett några älgar i verkligheten, men de lär finnas i skogarna kring Attendos asylboende utanför Surahammar.

Mahmoud trivs i sitt rum, som han delar med en annan man från Syrien.

- Jag kan sitta här och lära mig svenska. Ingen stojar eller smäller i dörrar.

Annat var det när Mahmoud först kom till Sverige i september. Då delade han ett rum på cirka 20 kvadratmeter med sju andra personer.

- Jag brukade lämna rummet tidigt på morgonen och komma tillbaka bara för att sova. I rummet bodde människor från Irak, Eritrea och Afghanistan. Vi pratade olika språk och förstod inte varandra.

Aktivitetssalen och TV-rummet fick bli sovsalar. I rum med plats för fyra personer fick ytterligare två sängar ställas in.

- Vi var tvungna att kränka folks integritet, konstatarar Jeanette Peretic.

Ibland var kvinnor tvungna att sova i samma rum som män de inte kände. Så småningom löste asylboendet det problemet genom att helt enkelt dela upp kvinnor och män, även när det rörde sig om gifta par och familjer.

Nu får familjer åter sova i egna rum. Undan för undan har asylboendet återgått till det normala. När någon flyttat ut har platsen lämnats tom. Sedan april har förtätningsavtalet avslutats.

Orsaken är den minskade asylinvandringen och den striktare flyktingpolitiken som förs. En politik som fått hård kritik för långa handläggningstider och för att familjer splittras. Senast nu i veckan kritiserades Human Right Watch Sveriges behandling av ensamkommande flyktingbarn och pekade på att barnen flyttas runt och inte får gode män eller psykologhjälp.

Men id-kontrollerna vid Öresundsbron som infördes i januari har fått avsedd verkan, konstaterar Björn Jacobsson, chef för boendefrågor på Migrationsverket.

- I dag har vi utströmning från våra boenden. Puckeln har varit uppe och vänt, säger han.

Sedan mars flyttar fler människor ut än som flyttar in. Det är personer som får asyl eller utvisas, hittar eget boende eller återvänder till sitt hemland. Antalet asylsökande på boendena minskar nu med runt 500 i veckan.

Asylsökande får också flytta till boenden med mer plats. Ett stort antal boendeplatser har tillkommit sedan årsskiftet: 8 500 stycken.

Migrationsverket har sedan november 2015 löpande tagit emot anbud från aktörer som vill öppna asylboende, vilket har gett resultat, enligt Björn Jacobsson.

Brandattentaten mot asylboenden och HVB-hem under framför allt hösten och vintern har alltså inte avskräckt leverantörerna, trots att flera försäkringsbolag har vägrat att teckna försäkringar med tanke på brandrisken.

- Det var någon enstaka leverentör som inte ville fortsätta, men den stora massan har inte hoppat av - och de är försäkrade, säger Björn Jacobsson.

I slutet av juli räknar Migrationsverket med att helt ha kunnat återgå till den gamla standarden, så att varje asylsökande bor på fem kvadratmeter.

Men redan i dag står många boendeplatser tomma. Migrationsverket har en buffert på 7 500 avtalade platser som inte utnyttjas.

- Bufferten är kanske lite stor. Vi kommer därför sannolikt att under sommaren avveckla ett antal avtal med leverantörer, säger Björn Jacobsson.

Räknar ni då med att en situation liknande den i höstas inte kan uppstå igen?

- Vi kommer att behöva en viss buffert om det kommer en ny flyktingvåg, men den kommer troligtvis att istället ligga på omkring 5 000-7 000 platser kommande månader.

På Attendos asylboende utanför Surahammar är situationen nu åter lugn, efter en höst och vinter med mycket frustration.

- Jag tror att alla kände av förtätningen. Nu finns mer luft. Det spelar verkligen roll att färre människor konkurrerar om ytan, säger Jeanette Peretic, verksamhetschef.

I nuläget finns cirka 88 500 asylsökande på asylboenden och i lägenheter som Migrationsverket hyr.

Cirka 49 000 har ordnat eget boende.

Migrationsverket har utöver dessa platser cirka 7 500 platser som inte utnyttjas. Antalet växer stadigt i och med att människor slutar vara asylsökande eller hittar eget boende.

23 juli: Migrationsverket sänker prognosen över antalet flyktingar 2015

23 oktober: Blocköverskridande överenskommelse för att klara flyktingmottagningen och minska antalet asylsökande

12 november: Regeringen beslutar att införa gränskontroller.

17 november: ID-krav på färjor införs

24 november: Regeringen meddelar att Sveriges asyllagstiftning ska anpassas till EU:s miniminivå.

4 januari 2016: ID-kontroller på kollektivtrafik från Danmark införs

Källa: TT, regeringen

Källa - 2016-06-11 19:04

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+