Ekerö och Täby sätter stopp för nyanlända

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ekerö och Täby sätter stopp för nyanlända - Stockholmskommunerna Ekerö och Täby sätter stopp för mottagandet av nyanlända.

Endast 50 av landets av landets 290 kommuner lever i nuläget upp till lagen om att ta emot anvisade flyktingar.

Högsby kommun tog emot flest nyanlända i förhållande till folkmängd förra året.

- Det är inte acceptabelt att de kommuner som har tagit ett oerhört stort ansvar ska fortsätta att göra det, säger kommunstyrelsens ordförande i Högsby, Stihna Johansson Evertsson, C.

Skillnaderna är stora när det kommer till mottagande av nyanlända i Sveriges kommuner.

Under förra veckan backade Täby kommun, som enligt Migrationsverkets statistik var anvisade att ta emot 273 personer som nyligen fått uppehållstillstånd i Sverige under 2016.

Kommunen menar att man helt enkelt inte kan ta emot fler och går därigenom emot anvisningslagen som sedan den 1 mars i år förbinder kommuner att ta emot en viss kvot av nyanlända som fått uppehållstillstånd.

- Det är stopp, det finns helt enkelt inte möjlighet att ta emot fler, säger Täbys kommunstyrelseordförande Leif Gripestam (M) till tidningen Mitt i.


Ylva Johansson är upprörd

Täby kommun är inte ensamma - även Ekerö kommun har fattat beslut om att man inte kommer att klara mottagandet inför nästa år.

- Att skicka människor från ett migrationsboende som fungerar till madrasser på golvet är ett dåligt sätt att möta verkligheten. Det är dålig integration och det vill inte vi medverka till, säger Ekerös kommunstyrelseordförande Adam Reuterskiöld (M) till DN.

Att Stockholmskommunerna backar har fått etableringsminister Ylva Johansson (S) att ilskna till. I en intervju med DN förra veckan meddelade hon att kommunernas nej inte är acceptabelt.

- Jag förstår att kommunsektorn har det tufft. Men det är inte acceptabelt att några av de kommuner som är de mest välbärgade och har goda förutsättningar bara meddelar att man inte tänker följa lagen, samtidigt som alla andra kommuner gör det, säger hon till DN.

Hon utesluter enligt tidningen inte framtida sanktioner för de som inte följer lagen.


Bara 50 av kommunerna lever upp till lagen

Situationen vad gäller mottagande av nyanlända skiljer sig dock markant åt i andra kommuner i landet.

Enligt TT lever 50 av landets av landets 290 kommuner i nuläget upp till lagen om att ta emot anvisade flyktingar. Sämst är kommunerna i Stockholms län och Skåne.

Den småländska kommunen Högsby i Kalmar län är en av de kommuner som i förhållande till sin befolkningsmängd tog emot flest nyanlända under förra året.

Högsby kommun har en folkmängd på 5857 personer och tog under 2015 emot 242 personer vilket motsvarar 4,13 procent av folkmängden.

För 2016, då anvisningslagen har börjar gälla, har kommunen fått en anvisad kvot på tio personer, men ligger även i år långt över detta. Statistik från Migrationsverket visar att man hittills har tagit emot 159 personer.


"Det viktiga är att det blir rättvist"

2015 års nivå i Högsby kan jämföras med Täby, som nu menar att de inte har resurser att ta emot fler.

Täby har en betydligt större befolkning på 68281 personer och tog endast emot 89 nyanlända under förra året - motsvarande 0,13 procent av invånarantalet.

- Anledningen till det höga mottagandet under förra året är att det fanns lediga bostäder i kommunen, säger Högsbys kommunstyrelseordförande Stihna Johansson Evertsson (C).

Om det faktum att Täby och Ekerö nu sätter stopp för flyktingmottagandet säger hon:

- Om detta betyder att de som har tagit ett oerhört stort ansvar ska fortsätta att göra det i stället så tycker jag att det är helt klart olyckligt, det är inte acceptabelt.

Anvisningslagen kom till för att kommuner inte ska kunna avsäga sig ansvaret att ta emot flyktingar, märker du någon skillnad i det antal som kommer till Högsby nu?

- Om de här kommunerna tar sig ansvar så blir det lättnader för oss, men annars blir det ju inte det.

Skulle du vilja se sanktioner eller något form av straff mot de kommuner som inte tar sitt ansvar?

- Jag har inga synpunkter på hur man ser till att kommuner genomför detta. Det viktiga är att det blir rättvist, huvudsaken är att alla tar sitt ansvar, säger Stihna Johansson Evertsson.


Debatt i Expressen TV

På onsdagskvällen, klockan 21. 00, sänds debatt i Expressen TV mellan Adam Reuterskiöld, M, kommunalråd i Ekerö kommun, och Boel Godner, S, kommunalråd i Södertälje kommun.

Temat: "Var ska flyktingarna bo?"

Källa - 2016-11-23 15:24

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+