En hjärtskärande bild av katastrofen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

En hjärtskärande bild av katastrofen - Den hjärtskärande bilden blottar flyktingkatastrofen i Medelhavet: Ett drunknat spädbarn i famnen på en sjöräddare.

"Jag började sjunga, för att trösta mig själv", skriver sjöräddaren Martin till Reuters.

Redan har 2 500 människor drunknat i år - fler än förra året vid samma period.

Det döda barnet plockades upp ur vattnet utanför den libyska kusten i fredags, efter att ännu en båt full med flyktingar och migranter kapsejsat. 135 människor kunde räddas medan 45 människor, däribland det lilla barnet, hittades döda.

Sjöräddaren, en tysk man som heter Martin och som är där som volontär, har berättat för Reuters att han hittade kroppen i vattnet, "som en docka, med armarna utsträckta" och plockade upp barnet.

- Jag började sjunga, för att trösta mig själv och för att skänka något slags uttryck till detta obegripliga, hjärtskärande ögonblick. Bara sex timmar tidigare var det här barnet levande, skrev han i ett mejl till Reuters.

Fler båtar från Nordafrika

Nya siffror från FN:s flyktingorgan UNHCR visar att fler människor har dött på Medelhavet hittills i år jämfört med samma period förra året. 2510 personer har dött enligt UNHCR:s statistik.

- Det vi ser är att den här ruttenfrån norraLibyen till Italien är väldigt dödlig. Den är extremt farlig, säger Fredrik Sperling, pressekreterare vid UNHCR Nordeuropa.

Bara förra veckan miste minst 880 människor livet i flera förlisningar, enligt UNHCR. Internationella organisationen för migration, IOM, uppger att siffran den senaste veckan är över 1000.

I takt med att vädret förbättras under sommarmånaderna har antalet båtar och fartyg som lämnat Libyen och Nordafrikaökat.

Gränserna har stängts

UNHCR har intervjuat överlevare som nu befinner sig i Italien.

- Flyktingsmugglarna är helt hänsynslösa. De använder sig av fiskebåtar eller odugliga gummibåtar och packar så mycket människor de kan. Räddningsaktionerna från EU-länder och andra frivilligorganisationer räcker inte till, säger Fredrik Sperling.

En annan, nyare orsak, till de ökade drunkningarna, är att alla andra möjligheter att smugglasin i EU försvunnit då unionens gränser stängts efter avtalet med Turkiet.

UNHCR har sett att strömmen av flyktingar från Turkiet över till Grekland har minskat till stor del. Dock har man inte sett några tecken på att syriska flyktingar nu flyr mot nordafrikanska kusten för att sedan göra rutten över Medelhavet mot Europa.

Människorna som flyr från den nordafrikanska kusten är istället flyktingar från Nigeria, Somalia, Sudan och andra afrikanska så kallade flyktingproducerande länder eller vanliga migranter.

- Hade Europa haft ett fungerande asylsystem så hade signalen gått fram till de människorna som inte har asylgrundande skyddsskäl att de kan komma att skickas hem efter prövning. Men just nu fungerar inte systemet, säger Fredrik Sperling.

En miljon kom förra året

Vid den här tiden förra året hade runt 1 850 personer omkommit i katastrofer på Medelhavet. Under hela 2015 korsade över en miljon flyktingar och migranter Medelhavet på flykt undan krig och fattigdom.

Att antalet döda ökat jämfört med förra året tycks inte kunna förklaras av att fler gjort resan över Medelhavet. Antalet människor som anlänt till Italien hittills i år är drygt 47 000, nästan exakt lika många som under samma period förra året, enligt IOM:s siffror. Vad det beror på undersöker organisationen.

- Vi tittar på om det till exempel kan ha att göra med antalet räddningsoperationer, säger Itayi Viriri, talesperson för IOM, till TT.

Källa - 2016-05-31 21:21

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+