En sant liberal migrationspolitik?

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

En sant liberal migrationspolitik? - Tänk om något riksdagsparti på allvar kunde stå upp för en liberal migrationspolitik. Det sägs ibland att Sverige har just en sådan, men det är rent struntprat. Sverige har en snårskog av bidrag och byråkrati med orättvisa hinder för somliga och orättvisa fördelar för andra - så ickeliberalt det bara kan bli. Den som jobbar och gör rätt för sig riskerar åka ut på petitesser som några kronor för lite i lön, medan andra som ljugit om ålder eller härkomst för att skaffa sig fördelar får stanna kvar.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Detta myller av särlagstiftning ligger ovanpå en arbetsmarknad där vänstern och facket gjort det omöjligt för den som saknar språk eller kompetens att jobba sig in. Många är därför hänvisade till (ofta undermålig) sfi-undervisning och lyckas aldrig ta sig ur det bidragsberoende som staten med öppet hjärta och öppen famn bjudit in till.

Ett sådant system fungerar inte, det kan vem som helst räkna ut. Det blir svindyrt och en stor del av väljarkåren surnar kvickt över att skattemiljarder går till människor som många gånger inte betalat en krona i skatt själva. I brist på annat söker de sig då till partier som erbjuder en snabb och enkel lösning: stryp invandringen. Det är ingen slump att Danmarks socialdemokrater vill avskaffa rätten att söka asyl - och det bör inte förvåna någon om Stefan "#refugeeswelcome" Löfven lägger samma förslag den dag hans opinionssiffror blivit ännu sämre.

Nu råder det ingen brist på politiker som säger sig vilja försvara en generös migrationspolitik, men de talar tyvärr sällan om hur den kan göras fungerande. Från Annie Lööf (C) till handhjärtevänstern i (V) och (MP) kommer gott om slagord men ont om sakpolitik.

Det vore klädsamt om åtminstone självutnämnda liberaler kunde förespråka klassiskt liberala lösningar. Avskaffa rätten att komma hit och få omfattande bidrag, i stället för att begränsa rätten att komma överhuvudtaget. Gör det omöjligt för staten att kasta ut den som tjänar sitt uppehälle och följer lagen - var och en kan själv avgöra om lönen är tillräcklig eller inte. Riv arbets- och bostadsmarknadshinder så gott det bara går och var tydlig med att människors frihet att komma hit aldrig ska innebära en skyldighet för någon annan att försörja dem.

Det är liberalt på riktigt och sannolikt det enda sättet att skapa en långsiktigt hållbar, öppen migrationspolitik. Många pratar om att "markera mot SD" och stå upp för hjärtevärmande värderingar, men sådant kommer inte betyda ett dugg i praktiken. Den enda öppenhet som någonsin kommer vinna väljarstöd är en öppenhet som fungerar utan att leda till stora kostnader, orättvisor eller andra samhällsproblem.
Om öppenhetsförespråkarna väljer motsatt väg och exempelvis, som Annie Lööf i Agenda häromveckan, försvarar godtycklig särlagstiftning för vissa invandrare utan att presentera praktiska lösningar, då är det kört.

Då kommer vi att få dras med en dyr och dålig integrationspolitik intill den dag sossar, sverigedemokrater och andra antiliberaler, hand i hand, stänger gränsen helt.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-02-11 08:30

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+