Enighet i Bryssel sura miner sopades undan

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Enighet i Bryssel sura miner sopades undan - Temat för årets EU-sommartoppmöte var "enighet" - alla potentiella politiska gräl sköts upp på framtiden medan unionens stats- och regeringschefer med nästan parodiskt lika ordval talade om det enastående samförstånd och den optimism som råder mellan EU-länderna.

BRYSSEL En fråga som kunde ha skapat sura miner och därför snabbt röjdes undan från mötesbordet i Bryssel var hur det ska gå till när man väljer vilken europeisk stad som blir ny värd för EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) som idag ligger i London, efter brexit.

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Myndigheten, med närmare tusen anställda och en budget på närmare 3 miljarder kronor om året är en guldgruva som hela 23 EU-länder nu lystet bligar åt.

En lista med lämplighetskriterier har tagits fram för hågade kandidatstäder, som tillgång till bra skolor, bostäder och flygplatser, men i slutändan verkar EU-länderna ändå vilja rösta hemligt och efter eget huvud. Lite som när det ska väljas OS-stad: ett namn på en stad läses upp för omvärlden från en lapp, utan förklaringar.

Kritikerna menar att man därmed öppnar för sedvanlig, politiskt kohandel mellan EU-länderna - "om ni röstar på vår stad för läkemedelsmyndigheten, så kan vi rösta på er i någon annan fråga" - och att det då inte spelar någon roll vilka kriterier man tar fram.

Det tog i alla fall hela fyra minuter av djup enighet i Bryssel att skjuta upp beslutet om beslutet om myndigheten till senhösten.

En annan potentiell getingbo-fråga var migration och huruvida EU-länderna solidariskt ska fördela flyktingar mellan sig. Tjeckien, Slovakien, Polen och Ungern vägrar att ta emot några flyktingar alls, medan stora flyktingmottagarländer som Sverige och Tyskland driver på hårt för att få införa ett slags automatiskt delningssystem.

I höst ska EU-kommissionen komma med nya migrationsförslag, och dessutom så väntar man på ett utslag från EU-domstolen, om huruvida det går att tvinga länder att ta emot flyktingar när de inte vill. Så ledarna valde att vänta med även migrationsfrågan till hösten.

EU-ledarna var mycket eniga om att de tillsammans måste ta täten för att bekämpa klimatförändringarna i världen, när nu Donald Trump och USA har bestämt sig för att lämna Parisavtalet.

Mest eniga av alla var Angela Merkel och Emmanuel Macron som gav presskonferenser tillsammans, framför en tysk och en fransk flagga mot en EU-blå fondvägg med gula stjärnor.

Att exempelvis förbundskansler Angela Merkel inte vill hamna i stora mediala bråk om migration bara några månader före valet till Förbundsdagen i Tyskland i höst, är förståeligt.

- Idag låg tyngdpunkten på optimism, sade Merkel i Bryssel.

Macron och Merkel har signalerat att de tillsammans kommer att driva djupare och bredare EU-samarbete, till och med inom tidigare tabubelagda politikområden som försvaret.

Men även om mötet var samstämmigt så fanns det en och annan som hade tråkigt.

"Ingen vidare midsommarstämning på rådsmötet i Bryssel. Hoppas att ni har roligare planer för dagen", skrev statsminister Stefan Löfven (S) på sin Facebook-sida på fredagen.

Källa - 2017-06-23 17:29

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+