Ensamkommande flyttade efter nazistattack

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ensamkommande flyttade efter nazistattack - - Vi stoppar alla utvisningar till. . . ropar Fatemeh Khavari, talesperson för Ung i Sverige, i megafonen.

- Afghanistan! svarar uppradade asylsökande i kör.

Därefter tågar demonstrationen från Mynttorget till Medborgarplatsen. Efter tisdagskvällens attack, då personer från den högerextrema organisationen Nordisk ungdom kastade en brinnande bengalisk eld mot de asylsökande, beslutade polisen att flytta manifestationen av säkerhetsskäl. Ett beslut som välkomnades av Ung i Sverige, ett nätverk som samlar ensamkommande afghanska asylsökande.

- Våra kompisar är på väg hit från hela Sverige så vi blir fler och fler. Det är också en anledning att flytta, vi kommer inte att få plats på Mynttorget, säger Fatemeh Khavari.

Poliser på plats uppskattade att demonstrationståget samlade omkring 600 personer. Deltagarna, i huvudsak asylsökande men också en del sympatisörer, krävde genom slagord att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik personligen skulle lova att stoppa utvisningarna till det krigshärjade Afghanistan.

Demonstrationen blev en lugn tillställning. En cyklist som passerade i motsatt riktning ropade "åk hem". Vid Medborgarplatsen fick de asylsökande applåder av uteserveringarnas besökare.

Mahmood Rezaie gör sig redo för ännu en natt under bar himmel.

- Jag har sovit ute tre dagar nu. Det här blir den fjärde.

Han var på plats på Mynttorget när nazisterna attackerade och beskriver upplevelsen som chockartad.

- Vi tänkte att kriget börjar igen. Det var många som fick minnen från Afghanistan, säger Mahmood Rezaie.

2015 lämnade han den afghanska huvudstaden Kabul i sällskap med familjen. Vid gränsen mellan Iran och Turkiet tappade de bort varandra och Mahmood Rezaie letade sig ensam upp genom Europa. Sedan dess har han lärt sig utmärkt svenska. Men fortfarande väntar han på besked från Migrationsverket och livstecken från familjen.

- När jag kom hit 2015 tänkte jag att här ska jag bygga en framtid och hjälpa samhället. Så har det inte blivit. Det är samma sak för alla här. Vi borde ha varit i skolan i stället men vi måste protestera för att rädda våra liv, säger han och slår ut med handen mot de asylsökande som samlats på Medborgarhusets trappor.

Polisen har ännu inga gripna efter nazistattacken i tisdags. En anmälan om misshandel handläggs just nu av Stockholmspolisens hatbrottsgrupp.

- Vi utesluter inte hatbrott. Det är vissa saker som kan betecknas som hatbrott, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Tre demonstranter skadades lindrigt och polisen avlägsnade runt 15 personerna från Nordisk ungdom från platsen efter attacken. Polisen stärkte också sin närvaro på Mynttorget, där omkring 150 demonstranter övernattade. En närvaro som nu flyttat med manifestationen till Medborgarplatsen.

- Vi kommer finnas på plats med den resurs vi har bedömt är tillräcklig, säger Lars Byström.

Källa - 2017-08-09 20:07

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+