Erdoğan slår tillbaka mot kuppmakarna

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Erdoğan slår tillbaka mot kuppmakarna - Hundratals människor dog och över 1 000 skadades när en grupp militärers försök att ta makten i Turkiet slogs ner av regimen. Kuppmakarna "ska få den rättvisa de förtjänar", sade premiärminister Binali Yildrim som också antydde att dödsstraffet kan återinföras. Nära 3 000 militärer har gripits och över 2 700 domare har avsatts.

Sent på fredagskvällen flög stridsflygplan och helikoptrar över turkiska huvudstaden Ankara och landets största stad Istanbul, och skott och explosioner hördes. Minst en bomb detonerade vid parlamentsbyggnaden i Ankara. Militära kuppmakare tog kontroll över strategiska platser i städerna. Militärer beordrade statliga tv-kanalen TRT att läsa upp ett uttalande där de meddelade att de tagit över styret i Turkiet, och anklagade Erdoğan-regimen för att ha urholkat demokratisk och sekulär rättssäkerhet.

President Recep Tayyip Erdoğan gjorde sent på fredagen ett uttalande genom ett videosamtal via mobiltelefon med en reporter på CNN Türk, där han sade att kuppmakarna inte skulle lyckas. Han uppmanade också folket att gå ut på gatorna för att stoppa kuppförsöket, som han kallade ett "förräderi" av "en minoritet inom våra beväpnade styrkor".

Sveriges generalkonsul Jens Odlander och hans fru befann sig i sitt residens i centrala Istanbul, och sökte skydd i källaren. Han beskriver hur de hörde explosioner väldigt nära.

- I morse hörde vi automateld runt om oss. Det är väldigt omskakande, sade Jens Odlander till SvD på lördagen.

Flygtrafiken på Atatürkflygplatsen i Istanbul ställdes in på fredakvällen. Niklas Funk mellanlandade där på fredagen och beskriver kaoset natten mot lördagen.

- F16-flyg flög ovanför oss, sen kom en gigantisk explosion och då fick alla panik och sprang. Jag vet fortfarande inte vad explosionen kom ifrån, men det blev fullständigt kaos.

Ingen vågade lämna byggnaden under natten och på lördagsmorgonen var flygplatsen stängd för nya passagerare. Niklas Funk beskrev flygplatsen som en enda röra med massa bråte efter att alla människor sprungit i panik, och att personal försökte städa upp.

Vid lunchtid på lördagen sade Turkiets premiärminister Binali Yildrim att regeringen hade “full kontroll över situationen". Då hade många soldater gett upp, bland dem 50 soldater vid en bro över Bosporen, som övergav sina stridsvagnar och vapen inför en stor folkmassa.

Över 250 människor dog under militärernas försök att störta regimen, enligt AFP. 104 misstänkta kuppmakare ska ha dödats, liksom 161 civila rapporterar BBC. Över 1000 skadades.

Binali Yildrim sade att de som varit inblandade i kuppen ska “få den rättvisa de förtjänar", och på lördagkvällen hade 2839 turkiska militärer, både soldater och personer med högre rang, gripits. Yildrim påpekade att dödstraff inte är tillåtet i Turkiet, men att regeringen kommer att överväga ändringar i lagen som ska säkerställa att inga kuppförsök sker i framtiden. Under ett tal i Istanbul skrek åhörarna att de ville att kuppmakarna straffas med döden, Erdoğan svarade att "dessa krav bör diskuteras i parlamentet".

Regimen avsatte också 2745 domare. President Erdoğan kallar kuppförsöket förräderi och anklagar den muslimska Gülenrörelsen, som hjälpte Erdoğan komma till makten men som sedan en maktstrid 2013 hamnade i kylan, för att ligga bakom försöket att störta regimen. Ledaren Fethullah Gülen nekar till all inblandning och fördömer militärernas handlingar. I ett tal i Istanbul på lördagen krävde Erdoğan att president Obama antingen griper Gülen eller utlämnar honom till Turkiet. USA:s utrikesminister John Kerry säger att USA kan överväga att utlämna Gülen, om Turkiet kommer med bevis på brott han ska ha begått.

Åtta turkiska militärer flög en helikopter till Grekland där de sökte asyl. De greps misstänkta för att ha tagit sig in i landet illegalt. Turkiets utrikesminister skriver på Twitter att militärerna begärts utlämnade från Grekland.

Jens Odlander säger att regeringen verkade helt oförberedd på det som skett.

- Många är oroliga för terrorattentat, vilket vi tyvärr varit med om mycket den senaste tiden. Det kommer absolut att bli tuffare tag den här veckan, när många av kuppmakarna kommer gripas, säger han.

På lördagseftermiddagen hade människor börjat röra sig på gatorna i Istanbul igen.

- Det är svårt att beteckna en specifik stämning, men det har lugnat sig ganska ordentligt. Det är många som drar en lättnadens suck just nu, säger Jens Odlander.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) menar att polarisering och “oroande tendenser" märkts i Turkiet en längre tid.

-Militärkupper för att lösa politiska problem är inget som EU-gruppen förespråkar. Kuppen kan stärka president Erdogans kort och få honom att förändra konstitutionen och ytterligare begränsa yttrandefriheten, säger hon till TT.

Till följd av kuppförsöket stängde turkiet luftrummet kring flygbasen Incirlik på lördagen, vilket ledde till att USA:s flygattacker mot terrorgruppen Islamiska Staten ställdes in.

Källa - 2016-07-16 22:38

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+