Eriksson Statliga pengar till ombyggnad av privatbostäder

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Eriksson Statliga pengar till ombyggnad av privatbostäder - MP-veteranen Peter Eriksson är övertygad om att en Lövin-effekt kommer efter det stormiga året i Miljöpartiet. Genom sin nya roll som bostadsminister hoppas han bidra till att förtroendet för partiet ökar.
Nu öppnar Eriksson för att staten ska bekosta ombyggnad av privata bostäder för att få fler att hyra ut.

Bostadsbyggandet i Sverige slår rekord. Byggtakten är nu den högsta på 40 år. Statsministern är stolt och regeringsföreträdarna tar varje tillfälle i akt att lyfta fram byggboomen som ett av bevisen på att Sverige styrs på rätt sätt.

- Det är inte min förtjänst särskilt mycket i alla fall. Jag har kommit in på det här jobbet nyss, säger bostadsministern Peter Eriksson (MP) och skrockar under mustaschen.

Vi är på väg till Piteå för en heldag med företagsbesök. Peter Eriksson kommer direkt hemifrån Kalix där han tillbringat helgen med att plocka lingon och spela golf. Vi åker bil från flygplatsen i Luleå genom det mäktiga skogslandskapet och det är ministern som kör.

Huruvida regeringen kan ta åt sig äran för de positiva byggsiffrorna råder det delade meningar om. Konjunkturläget är en faktor som kritikerna lyfter fram, flyktingströmmen en annan. Många kommuner satsar nu på bostäder för nyanlända, och flera tusen lägenheter som byggs är tillfälliga så kallade modulhus.

- Det som gjort skillnad är att vi har rödgröna majoriteter i de flesta kommunerna idag. Det handlar om att det finns ett politiskt engagemang som är större än tidigare, säger Peter Eriksson.

700000 bostäder ska byggas till 2025 om bostadsmarknaden ska vara i takt med den växande befolkningen, har Boverket slagit fast.

Att Peter Eriksson lämnat EU-parlamentet och tagit sig an en av de hetaste frågorna på den inrikespolitiska agendan beror delvis på turbulensen i Miljöpartiet det senaste året. Han måste göra sin del för att hjälpa till, säger han.

- Det har varit väldigt stora problem i MP men jag har varit med ganska länge och sett att det finns en eftersläpning när det gäller opinionsmätningar. Detta är resultat av det som hände under vintern, säger han.

Bostadsministerns viktigaste uppgift är att se till att det byggs mer och att fler får tak över huvudet. En del i det är att utnyttja det befintliga bostadsbeståndet på ett bättre sätt.

- I Sverige har vi bland de största bostadsytorna per person i hela världen. Det går att göra förändringar för att gynna uthyrning av delar av bostäder.

Under hösten kommer Peter Eriksson att titta på olika typer av lösningar. Han öppnar nu upp för att staten kan komma att bekosta ombyggnad av privata bostäder för att underlätta uthyrning.

- Man kanske kan ge stöd för investeringar i en andra ingång till huset eller till bygge av en extra toalett, säger han och understryker att det även behövs ett förmedlings- och uthyrningssystem med ökad trygghet för alla parter vid den typen av bostadsuthyrning.

Peter Eriksson lovar fler åtgärder för att klara bostadskrisen. En lång rad förslag för att göra det billigare och snabbare att bygga kommer i höst och vinter, enligt honom.

Peter Eriksson är 58 år gammal och bor i Kalix. Innan han utsågs till bostads-och digitaliseringsminister i maj i år satt han i EU-parlamentet.

Han har i nio år varit språkrör för Miljöpartiet tillsammans med Maria Wetterstrand. Efter valet 2010 valdes Eriksson till ordförande för konstitutionsutskottet.

Innan han gav sig in i rikspolitiken var Peter Eriksson kommunalråd i Kalix kommun.

Han lovar även att tina upp de frysta miljarderna som regeringen öronmärkt för investeringsstöd till billiga, klimatsmarta hyresrätter men som ingen kunnat söka eftersom det inte finns något regelverk kring vilka villkor som gäller för att stödet ska beviljas.

Men samtidigt som det råder stor bostadsbrist i Sverige råder det även stor arbetskraftsbrist inom byggbranschen vilket gör att byggföretag har svårt att klara produktionen. Därför förespråkar Peter Eriksson industriellt byggande. För att få inblick i hur det går till besöker han familjeföretaget Lindbäcks bygg i Piteå där industriella flerbostadshus byggs. Varje vecka levereras cirka 20 lägenheter härifrån.

Men bolagets företrädare vittnar om regelkrångel som sätter käppar i hjulen för verksamheten och efterlyser förenklingar.

- Vi kan se till att bygga industriellt i större utsträckning, att snabba på beslutsprocesserna och på det sättet få billigare och snabbare byggande. Men vi kan också se till att fler kommuner tar ansvar för bostadsförsörjningen, säger Peter Eriksson.

Besöket i Piteå är över. Det är dags att flyga till Stockholm. Förutom företagsbesök har Peter Eriksson även hunnit se Skandinaviens största orgel med 9000 pipor.

I flera mätningar har Miljöpartiet balanserat runt riksdagsspärren. I senaste SvD/Sifo fick MP 4,4 procent och visst är Peter Eriksson bekymrad över det.

Men han säger också att han är övertygad om att en opinionseffekt av att partiet fått ett nytt språkrör i Isabella Lövin kommer.

- Jag tror att det kommer att vända nästa år. Isabella Lövin är en klok person och fler kommer att upptäcka det.

Hur ska Miljöpartiet klara nästa val?

- Vi ska jobba för en grön, hållbar utveckling och inte bara vara en nischparti som fokuserar snävt. Vi ska även fokusera på människors vardagsfrågor.

När blir man norrlänning?

- Det tar ganska lång tid men jag känner att jag blev det när jag blev kommunalråd om inte annat. Egentligen blev jag norrbottning, norrlänning blir man aldrig.

När blir man svensk?

- Det kanske du kan svara på bättre. Jag tror att det är olika beroende på person.

Du är digitaliseringsminister, men hur digital är du?

- Jag är inte så social att jag är mycket på sociala medier. Men jag har ett Instagramkonto, det har jag haft länge. Jag gillar inte Twitter, det blir så väldigt tunt och platt. Jag är med på Facebook men jag är inte så aktiv själv.

Vilken app använder du flitigast?

- SMHI.

Ska vi förbjuda tiggeriet i Sverige?

- Nej, inget förbud. Jag tycker inte att det är bra att vi har tiggeri på gatorna men jag tycker att ett förbud vore att gå för långt.

När ni förhandlade med S efter valet 2002 fick ni igenom friår, torskstopp, trängselskatt och skatteväxling. Nu har ni fått 100 miljoner för Klimatklivet och en skolsatsning. Är regeringsmakten i sig värt så mycket att man får tugga i sig eftergifterna?

- Jag tycker att det är fel att säga 100 miljoner och skolsatsning, det är en massa saker på miljöområdet som vi har fått igenom.

Källa - 2016-08-28 07:20

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+