Ett angrepp på asylrätten

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ett angrepp på asylrätten - Regeringen föreslår nu utökade möjligheter för polisen att söka upp och utvisa personer som olagligen vistas i landet. Det kommer säkerligen, som Elisabeth Hjorth skriver (kultursidan 27/9), att innebära att vi får se hjärtskärande scener, att personer som har all rätt att vistas i landet också kommer att kontrolleras, och att personer som i själva verket har flyktingskäl, men som fått avslag på sin ansökan, utvisas till en högst osäker framtid.

Därför, menar Hjorth, måste lagen stoppas.

Så talar humanitetens röst och det är lätt att känna sympati.

Men dessvärre innebär Hjorths resonemang, säkert helt oavsiktligt, samtidigt ett angrepp på asylrätten.

Jag delar uppfattningen att uppspårandet av papperslösa inte bör vara en högprioriterad uppgift för en polismakt som borde ägna sig mer åt att klara upp verkliga brott. Men i princip måste den som vill värna asylrätten också värna statens möjligheter att utvisa den som inte är flykting. Om de senare helt sonika kan stanna kvar, upplöses distinktionen mellan flyktingar och icke-flyktingar. Då förlorar asylrätten sin betydelse.

Visst, som inom alla system där människor ska göra bedömningar finns här, som Hjorth påpekar, en rättsosäkerhet. Personer utan flyktingskäl får ibland asyl. Personer som borde få asyl får avslag. Men dessa oundvikliga undantagsfall är i sig inte skäl för att upplösa flyktingbegreppet.

Vi befinner oss i dag i en situation där asylrätten angrips och undergrävs som aldrig förr. Id-kontrollerna på Kastrup liksom avtalet med Turkiet hindrar effektivt människor att använda sin rätt. Regeringar, som den österrikiska och den danska, leker med tanken att helt ersätta asylrätten med kvotsystem.

I ett sådant läge är det särskilt viktigt att slå vakt om idén om flyktingen som mer skyddsvärd än den som migrerar av ekonomiska eller andra skäl - trots att det är smärtsamt.

Petter Larsson

journalist

SVAR DIREKT:

Asylrätten är en av Europas viktigaste uppfinningar, med bas i flyktingkonventionen från 1951. Med tanke på hur viktig den är kan det tyckas märkligt att Sverige under många år gav bestickande få personer uppehållstillstånd av just asylskäl, i jämförelse med andra länder. Men asylrätten är viktig. Som varje person med erfarenhet av Migrationsverkets praxis vet är juridiken ens bästa eller enda vän, när en asylsökande försöker få rätt bedömning. De jurister jag talar med idag börjar tappa tron på sådana bedömningar. Petter Larsson vill, kanske oavsiktligt, försvara asylrätten genom att glida på begreppet rättssäkerhet. Att kalla de som felaktigt avvisas för "olyckliga undantagsfall" visar på en bristfällig kunskap om Migrationsverkets bristfälliga kunskaper om flykt till följd av religion, sexualitet och politisk hemvist. Rättsäkerheten kommer alltid som en bisats när regeringen rättfärdigar sina åtgärder, men det är sällan journalister följer upp den. Vad min text ville peka på var att när vi låter osanningar vaccinera oss mot "hjärtskärande scener" är vi redan bortom den nuvarande urholkade asylrätten. Då ser vi inte längre något värde av den.

författare och doktor i etik

Källa - 2016-09-28 06:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+