Ett år efter Alan Kurdi minst 409 barn har dött

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ett år efter Alan Kurdi minst 409 barn har dött - Ett år har gått sedan treårige Alan Kurdi spolades upp på stranden i turkiska Bodrum. Bilden på den döda barnkroppen satte fokus på flyktingarnas farliga färd, men smugglarnas båtar fortsatte att gå. Minst 409 barn har dött på Medelhavet efter Alan Kurdi. Sannolikt fler - många kroppar återfinns aldrig.

Bilden på Alan Kurdi spreds över hela världen och blev en symbol för flyktingkrisen. I Sverige slog hjälporganisationer insamlingsrekord och opinionen blev mer positiv till att ta emot flyktingar.

Men EU:s gränser blev inte lättare att tränga igenom och smugglingen ökade. Månaden efter Alan Kurdis död, oktober 2015, tog sig över 220 000 människor på flykt över Medelhavet, nästan alla samma väg som Alan Kurdi och hans familj försökte åka - från Turkiet till Grekland.

Flyktingströmmen minskade sedan EU och Turkiet avtalade om att sända tillbaka människor, men fler har i stället börjat ta den längre vägen från Libyen till Italien.

Och dödsfallen fortsätter.

Enligt Internationella organisationen för migration (IOM) har minst 409 barn dött i Medelhavet mellan september förra året till och med sista juli i år. Siffrorna för augusti var ännu inte sammanställda när den här texten skrevs. Dessutom är mörkertalet sannolikt stort.

Daniel Szabo på IOM berättar att kropparna efter många som drunknar på vägen mellan Libyen och Italien aldrig hittas. Kropparna som återfinns utgör troligen bara en bråkdel av alla som dör, enligt Daniel Szabo.

Alan Kurdis pappa, Abdullah Kurdi vädjar ett år efter att han förlorade sitt barn, i en intervju med brittiska The Telegraph till världssamfundet att stoppa kriget i Syrien.

-Efter dödsfallen i min familj sa politikerna: “Aldrig igen!", säger Abdullah Kurdi till tidningen.

Han fortsätter:

-Alla hävdade att de ville göra något eftersom fotot berörde dem så mycket. Men vad händer nu? Människor dör fortfarande och ingen gör någonting åt det.

Också Alan Kurdis mamma Rehab och storebror Galip dog i vågorna, och Abdullah Kurdi blev den enda i familjen som överlevde.

-I slutänden förändrade inte bilden mycket, säger Abdullah Kurdi till The Telegraph.

Källa - 2016-09-02 15:14

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+