EU avtal med Kabul om migranter

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

EU avtal med Kabul om migranter - En stor biståndskonferens för Afghanistan hålls på tisdagen och onsdagen i Bryssel. Bland deltagarna finns FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, USA:s utrikesminister John Kerry och företrädare för EU och EU-ländernas regeringar. Dit kommer också Afghanistans president Ashraf Ghani och andra företrädare för landets regering.

Trots att konferensen har biståndsfokus, så vill EU utnyttja konferensen för att få fart på återsändandet av afghanska migranter. Under 2015 sökte sig 213 000 migranter och asylsökande från Afghanistan till EU, varav de flesta hade Tyskland och Sverige som slutmål. Även om många får asyl i EU, så räknade EU-kommissionen i våras med att mer än 80 000 kan komma att skickas tillbaka till Afghanistan.

Den gångna helgen nåddes en överenskommelse med Afghanistan om ett nytt migrationssamarbete kallat "En gemensam väg framåt". Genomförandet av det samarbetet ska nu behandlas i ett särskilt möte med höga tjänstemän i samband med biståndskonferensen på tisdagen.

- Målet är att effektivt hantera utmaningarna i både EU och Afghanistan som har koppling till irreguljär migration. Vi väntar oss fortsatt arbete med det här under de närmaste dagarna, säger Maja Kocijancic, taleskvinna för EU-kommissionen på en presskonferens i Bryssel.

Amnesty International befarar att EU ska hota med att minska biståndet om inte det fattiga och krigshärjade landet samarbetar när det gäller återsändande av migranter. "Rika länder får inte köpa sig fria" från att ge flyktingar skydd, kommenterar Said Horia Mosadiq, organisationens Afghanistanexpert, enligt ett pressmeddelande.

Det nya samarbetet innebär bland annat att EU-länderna ska kunna använda sig av chartrade flyg för att återsända afghanska medborgare. I förhandlingarna om samarbetet har man diskuterat att det första halvåret sätta en gräns på 50 för hur många personer per flyg som får utvisas med tvång. EU och Afghanistan ska även undersöka möjligheterna att upprätta en särskild terminal på Kabuls flygplats.

EU lovar att under hela processen respektera migranternas säkerhet, värdighet och rättigheter. Ensamkommande minderåriga ska inte få återföras utan att familjemedlemmar spårats eller utan ordnad mottagning i hemlandet.

Afghanistan åtar sig, enligt samarbetet, att inom en viss tidsgräns utfärda resedokument för personer som bevisligen är afghanska medborgare. Landet ska också genom informationskampanjer öka medvetenheten bland befolkningen om riskerna med att ge sig av till Europa. EU lovar att bidra till sådana kampanjer.

Den svenska regeringen välkomnar det nya samarbetsavtalet mellan EU och Afghanistan och håller samtidigt på att förhandla fram ett eget bilateralt avtal med den afghanska regeringen. Justitie- och migrationsminister Morgan Johanssons statssekreterare var i förra veckan i Kabul för förhandlingar. När ett svenskt-afghanskt återsändandeavtal kan undertecknas är oklart.

Källa - 2016-10-03 15:47

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+