EU har fått en varningssignal

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

EU har fått en varningssignal - EU:s ordförande Donald Tusk slog redan innan den brittiska folkomröstningen fast att, oavsett resultat, så behövs nu en rejäl funderare över unionens framtid.

- Vi vore dåraktiga om vi ignorerade en sådan varningssignal, sade han.

En rad krismöten kommer att hållas i EU redan under midsommarhelgen, så snart resultatet är klart på midsommaraftons morgon. På tisdag träffas EU-ledarna för att diskutera situationen på ett toppmöte.

Växande krav

Flera EU-ledare är nu oroade för att krav på EU-folkomröstningar eller på omförhandlade medlemsvillkor ska växa sig starka även i deras länder.

- Oavsett hur det går kan man nog förvänta sig att det blir fler folkomröstningar framöver. Man märker hur partier och aktörer runtom i Europa låter sig inspireras av den brittiska folkomröstningen, framför allt EU-kritiska politiker som Marine Le Pen eller Sverigedemokraterna, säger Göran von Sydow, statsvetare på Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps).

I Frankrike driver högernationalistiska Nationella Frontens ledare Marine Le Pen redan krav på folkomröstning om EU-medlemskapet. Hon är dessutom en av kandidaterna i nästa års franska presidentval.

Populistiska framgångar

I Ungern har premiärminister Viktor Orbán signalerat att han vill ha en folkomröstning om EU:s asylpolitik. Och bara i år har EU-kritiska populistpartier skördat framgångar i parlaments- och presidentval i Österrike, Slovakien, Cypern och Irland, samt i delstatsval i Tyskland. Migrationskrisen är en viktig orsak.

I Tyskland hålls val nästa år och de etablerade partierna riskerar att förlora röster till främlingsfientliga och EU-kritiska Alternative für Deutschland (AfD).

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande väntas komma med en gemensam reaktion på det brittiska folkomröstningsresultatet. Källor har uppgett för Reuters att reaktionen sannolikt blir försiktig. Det kommer varken vara tal om att ta nya EU-steg mot federalism eller att demontera EU:s makt.

Bitterhet mot britter

Det finns en bitterhet i EU mot att den brittiske premiärministern David Cameron försökt lösa sina inrikespolitiska problem genom att utlysa en folkomröstning som skakar om hela EU. Sveriges nya EU-minister Ann Linde (S) har kritiserat honom för att ha agerat oansvarigt.

I Spanien har vänsterpopulistiska Podemos blivit ett parti att räkna med och i Grekland styr Podemos förebild Syriza. De partierna är kritiska mot EU:s åtstramningskrav efter eurokrisen. Där finns, liksom i flera länder i Öst- och Centraleuropa, ett starkt stöd för EU-medlemskapet. Men britternas folkomröstning kan leda till krav på att likt Storbritannien, förhandla fram fördelar eller undantag från EU-politiken.

För att förebygga framtida försök att plocka russinen ur EU:s kaka, så har tydliga markeringar gjorts om att det inte kommer att göras några mer eftergifter för britterna - vare sig de stannar eller lämnar EU.

Källa - 2016-06-23 15:50

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+