EU länder ställer Maduro inför ultimatum

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

EU länder ställer Maduro inför ultimatum - Spanien tillsammans med Frankrike, Tyskland och Storbritannien erkänner Guaidó som president om inte nyval utlyses i Venezuela inom åtta dagar.

Samtidigt trycker USA på för att FN:s säkerhetsråd ska visa sitt fulla stöd för oppositionen i Venezuela, men det kommer flera länder att blockera.

När Juan Guaidó, ordförande i den oppositionsdominerade nationalförsamlingen, i veckan utropade sig till tillfällig president i det krisande Venezuela fick han snabbt stöd av USA. En lång rad länder gick på samma linje, medan till exempel Ryssland och Turkiet tydligt ställde sig på president Nicolás Maduros sida.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez meddelar att landet kommer att erkänna Guaidó som Venezuelas president om nyval inte utlyses inom åtta dagar.

- Vi önskar rättvisa, fria, transparenta och demokratiska val i Venezuela, säger Sánchez.

Samma ultimatum kommer från franskt håll. President Emmanuel Macron twittrar att han kommer att erkänna Guaidó som tillfällig president, om inte val utlyses nästa vecka. Även Tyskland och Storbritannien ställer sig bakom det, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Danmark gör samma sak, skriver Ritzau.

Det här ökar pressen på Maduro rejält, tycker Edmé Dominguez, freds- och konfliktforskare vid Göteborgs universitet. Hon tror att trycket snart kan bli för stort för presidenten.

- Det här säger att Maduro inte kommer kunna fortsätta så länge. Men problemet är: Vad är fria val? Det är en väldigt kaotisk situation i Venezuela och det riskerar att bli ett inbördeskrig. En förutsättning för nyval är att det finns organisationer och rimliga alternativ, och det är ingenting som finns på kort sikt, säger hon till TT.

TT har sökt Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S), vars presstab i detta skede hänvisar till att samtal fortfarande pågår inom EU.

FN:s säkerhetsråd träffas under lördagen på USA:s begäran. Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaza och USA:s utrikesminister Mike Pompeo finns bland dem som talar vid mötet.

I ett utkast till uttalande från rådet, som tagits fram av USA, står det att "säkerhetsrådet uttrycker sitt fulla stöd till nationalförsamlingen som Venezuelas enda demokratiskt valda institution", enligt Reuters.

Ryssland anklagar USA för ett "kuppförsök" i Venezuela. Man försökte också stoppa säkerhetsrådets sammanträde, men samlade inte tillräckligt med röster för det.

Om rådet skulle ställa sig bakom skrivelsen innebär det i praktiken att det skulle erkänna Guaidó som landets ledare. Men det är inte sannolikt, eftersom Ryssland och Kina sätter sig på tvären. Även Ekvatorialguinea och Sydafrika uppges vara emot skrivelsen. Ett uttalande måste godkännas av samtliga 15 medlemsländer, och den ryske FN-ambassadören Vassilij Nebenzia har sagt att det inte kommer att ske.

Den 56-årige socialistledaren Nicolás Maduro har sagt att han kan tänka sig att träffa oppositionsledaren. Guaidó har däremot sagt nej till förhandlingar med regimen som inte leder till Maduros avgång och till nyval.

- Ingen vill ha en låtsasdialog, säger han på ett torg i huvudstaden Caracas.

Guaidó har visserligen utropat sig till tillfällig president, men har inte kontroll över den venezuelanska statsapparaten eller militären. Han har utlovat amnesti för de militärer som står upp mot Maduro.

Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chavez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger, som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen. Det ledde till våldsamma protester där minst 125 människor miste livet.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades sedermera till segrare i valet, som hölls i maj 2018. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet.

Venezuela sitter på jordens största oljereserver. 2014 kollapsade oljepriset, vilket innebar en katastrof för landet vars intäkter till 96 procent kom från oljan. Venezuela lider nu av hyperinflation och är svårt sargat ekonomiskt. Det råder brist på mat och mediciner. Över en miljon människor har flytt till grannlandet Colombia, den största flyktingvågen i Colombias historia. Regimen i Venezuela sitter dock kvar och skyller på en kapitalistisk komplott.

Källa: Utrikespolitiska institutet

Tf

Källa - 2019-01-26 01:54

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+