EU vill satsa mer på Medelhavet

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

EU vill satsa mer på Medelhavet - Maltas premiärminister Joseph Muscat har manat EU att försöka göra en liknande uppgörelse med Libyen som gjordes med Turkiet i fjol för att undvika en katastrofsituation när vädret blir varmare i vår.

Problemet är bara att Libyen i princip saknar verkligt fungerande myndigheter.

- De två situationerna är helt olika, de två länderna är helt annorlunda, flödet är helt olika och åtgärderna inte de samma, konstaterar därför EU:s utrikeschef Federica Mogherini på en presskonferens i Bryssel.

Inför nästa veckas informella EU-toppmöte på Malta har kommissionen i stället tagit fram ett sjupunktsprogram som man vill att EU-länderna uttalar sitt stöd för.

Bland annat ska ytterligare euromiljoner omedelbart läggas på utbildningen av libyska gränsvakter och upprättandet av ett libyskt center för koordinering av räddningsinsatserna till havs.

Därtill ska UNHCR och Internationella migrationsorganisationen (IOM) få ökat stöd för sitt arbete med flyktingar och migranter i Libyen samtidigt som samarbetet kring övervakningen av Libyens södra gräns ska utvecklas.

EU-ledarna samlas på Malta den 3 februari för att diskutera flyktingkrisen och konsekvenserna av Storbritanniens väntande utträde ur EU.

Källa - 2017-01-25 14:20

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+