EU vill utöka Libyen uppdrag

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

EU vill utöka Libyen uppdrag - EU:s utrikesministrar beslutade på måndagen att förlänga insatsen EU Navfor Med - även kallad Operation Sophia - i ytterligare ett år och vill dessutom lägga till nya uppgifter.

Framför allt handlar det om "kapacitetsuppbyggnad" och att utbilda och dela information med den libyska kustbevakningen och flottan.

"Rådet understryker behovet av att förberedande arbete, även vad gäller planering, fortsätter utan att försenas. På basen av det ska sedan ett rådsbeslut tas för att utöka och lägga till EU Navfors Meds mandat", heter det i ministrarnas gemensamma uttalande från mötet.

Utökningen kommer sedan Libyens nye premiärminister Fayez al-Sarraj formellt bett om EU:s hjälp.

Libyen tros hysa upp till en miljon migranter och flyktingar, varav många hoppas ta sig in i EU över Medelhavet. Så sent som i söndags stoppade libyska kustbevakare fler än 800 personer i gummibåtar utanför Sabratha i västra Libyen.

EU Navfor Med inleddes i fjol i syfte att agera mot människosmugglare på internationellt vatten i Medelhavet. Namnet Sophia kommer från en somalisk flicka som föddes ombord på ett tyskt flottfartyg i augusti i fjol, sedan hennes föräldrar räddats från en flyktingbåt.

Bryssel, TT:s korrespondent

Källa - 2016-05-23 18:27

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+