Europa kan inte lita på att USA skyddar oss mot Putin

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Europa kan inte lita på att USA skyddar oss mot Putin - Europa kan inte lita på att USA skyddar oss militärt mot Ryssland. Det menar Tysklands förre vicekansler Sigmar Gabriel. I en exklusiv intervju med SvD föreslår Gabriel att Tyskland investerar över 200 miljarder årligen i att försvara Polen och Baltikum mot Putin.

- Vi måste inse att världen håller på att förändras.

Det är en pratglad politiker som är på tillfälligt besök i Stockholm. I Tyskland har Sigmar Gabriel gjort sig känd som socialdemokraten som säger vad han tycker, inte minst efter att han lämnade den tyska regeringen förra våren och posterna som vicekansler och utrikesminister under Angela Merkel.

"Gabriel utan filter är en av de intressantaste politikerna just nu" slog tidningen Der Spiegel fast för några månader sedan och konstaterade att den före detta partiledaren nog aldrig varit så populär bland väljarna.

Utanför fönstren på Grand Hotell skiner vårsolen. Sigmar Gabriel ska strax tala på svensk-tyska handelskammarens årsmöte, följt av en privat middag med statsminister Stefan Löfven. Men först ger Gabriel en bild av den osäkerhet han tycker sig se i världen, inte minst vad gäller USA.

- Det är stora omställningar som sker. Den världsordning vi haft sedan andra världskriget var väldigt bekväm, inte minst för oss tyskar. Vi kunde ägna oss åt oss själva, resten löste USA och i viss mån fransmännen. Så är det inte längre, säger Gabriel, som protesterar högljutt när jag säger "Sedan kom Donald Trump".

- Nej, nej, det här har inget med Trump att göra. USA har velat komma bort från att ha ansvaret för Europa länge. Kom ihåg att det var president Obama som kallade USA för en "Stilla havs-nation", säger han, men går ändå med på att Trump ställt saker på sin spets.

För att världen förändrats de senaste åren går inte att komma ifrån. Den amerikanske presidenten har vid flera tillfällen ifrågasatt Natos Artikel 5, som slår fast att en attack på en medlem är en attack på samtliga. Trump har dessutom hotat att dra sig ur den transatlantiska försvarsalliansen om inte Natoländerna ökar sina försvarsutgifter till 2 procent av BNP som de kommit överens om - ett mål som Tyskland är långt ifrån att uppfylla. I fjol låg de tyska försvarsutgifterna strax över 1,2 procent.

- Två procent av vår bruttonationalprodukt är 80 miljarder euro årligen (över 800 miljarder kronor). Frankrike som är en kärnkraftsnation lägger 40 miljarder euro på försvaret. Det är inte svårt att se hur våra grannländer skulle reagera om Tyskland plötsligt blev en militär jätte mitt i Europa, säger Sigmar Gabriel och citerar den gamla devisen om att Nato bildades för att "hålla ryssen ute, amerikanerna inne och tyskarna nere".

- Vi tyskar inser det inte riktigt, men det finns ett agg mot att Tyskland redan dominerar Europa ekonomiskt. Ibland dominerar vi även politiskt och skulle vi nu dominera militärt också… säger Gabriel och låter orden hänga i luften. I stället börjar han utveckla sin idé.

Förslaget går ut på att Tyskland ökar sina försvarsutgifter till 1,5 procent av BNP, pengar som läggs på att rusta upp Bundeswehr (Tysklands försvarsmakt). Resterande 0,5 procent, över 200 miljarder kronor, ska i stället läggas i en speciell fond som ska gå till att försvara Baltikum och Polen mot Ryssland. Fonden "får gärna, men måste inte nödvändigtvis ha Nato-flagg". Men skulle innebära att Tyskland tog över en stor del av ansvaret för säkerheten för de forna Warszawa-paktländerna från USA gentemot Ryssland.

Men försvarsfrågor är inte det enda som oroar Sigmar Gabriel. Han menar att vi européer har blivit för bekväma och att vi inte inser att vi håller på att bli omsprungna. Vaknar vi inte upp snart riskerar vår kontinent att förvandlas till ett stort Venedig - ett utomhusmuseum.

- Venedig är ett bra exempel. De kontrollerade handelsvägarna i och runt romarriket i många hundra år, men när spanjorer och portugiser upptäckte sjövägen till Indien förlorade Venedig sin makt. Jag är tämligen säker på att venezianerna inte ens märkte att det hände i början, säger Gabriel och förklarar att det är där Europa hamnar: "30 miljoner turister, knappt några lokalinvånare och kineserna köper upp allt".

Sigmar Gabriel var partiledare för tyska SPD mellan 2009 och 2017, och är därmed den som lett socialdemokraterna under längst tid efter den legendariske Willy Brandt. Precis som i Sverige så har partiet fått se sig gå från att vara statsbärande till att behöva kämpa om väljarna. I förbundsdagsvalet 2017 flydde hela 400 000 väljare från SPD till det invandringskritiska AfD. Vilket Gabriel till stor del förklarar med att arbetare inte längre känner sig hemma i partiet.

- Det är bara dumheter att säga att alla AfD-väljare är högerextrema. Det är de inte, det är våra väljare! Men det finns en tendens i partiet att se ner på väljarna, säger Sigmar Gabriel och citerar en valanalys SPD gjorde efter katastrofvalet 2013 och som kom fram till att många arbetare upplevde att socialdemokraterna föraktade dem; för att de röker, äter kött, sätter upp playboy-klipp i verkstaden och åker på chartersemester till Mallorca.

- När flyktingvågen kom 2015 fick sedan de högerextrema en valfråga serverat på silverfat. Men klyftan i samhället fanns där tidigare, invandringen blev bara en katalysator, säger Sigmar Gabriel som anser att vi i Europa måste bli både öppnare och tuffare. Ställa krav på att de som invandrar hit respekterar våra värderingar, men även låta människor vädra sin oro utan att anklagas för att vara rasister.  

- Vi måste våga ställa de oangenäma frågorna i samhället, och vi socialdemokrater måste få arbetarna att känna att vi finns där för dem igen. Bli ett mindre ängsligt parti.

Tf

Källa - 2019-05-03 20:02

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+