Expert Hon har ändrat sig som folket

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Expert Hon har ändrat sig som folket - Drottning Margrethes uttalanden om invandringspolitik och integration överensstämmer väl med den allmänna meningen i landet. Det anser historikern Sebastian Olden-Jørgensen.

- Hon har följt med folksjälen från en övervägande tolerant och flyktingvänlig linje till en allt mer bekymrad hållning, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.

Åsikterna har haglat efter förhandspubliceringen av drottning Margrethes åsikter om dansk integrationspolitik. Historikern Sebastian Olden-Jørgensen understryker framför allt att drottningen är i sin fulla rätt att ha åsikter - och att ge uttryck för dem.

- Kungahusets politiska uttalanden ska inte vara kontroversiella men får gärna vara tankeväckande. De ska samla och inte splittra. Det är deras uppgift och den är både moralisk, politisk och kulturell, säger han.

Folketingets talman är numera Dansk folkepartis förra ledare Pia Kjærsgaard. Hon säger att hon är glad att drottning Margrethe vill dela med sig av sina observationer och sin livsvisdom.

- Till skolklasser som besöker Folketinget säger jag alltid att en god demokrat är en person som lyssnar och med tiden gärna ändrar åsikt, för det är inte förbjudet att bli klokare, säger Pia Kjærsgaard till Berlingske Tidende.

- Så är det att vara demokrat, så är det att vara människa och så är det naturligtvis även för drottningen.

Lars Hovbakke Sørensen, som är historiker och expert på danska kungahuset, konstaterar att drottningen har blivit modigare och mer politisk.

- Alla de stora partierna har ändrat inställning i invandringsfrågan. Drottningen visar att hon har förflyttat sig på samma vis som de, och som många i befolkningen.

Källa - 2016-10-23 20:13

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+