Extremerna börjar få mest att förlora

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Extremerna börjar få mest att förlora - Såväl extremhögern som yttervänstern i Frankrike vill framställa sig som Gula västarnas egentliga initiativtagare och största beskyddare. Inte så konstigt: om den nya, i dag spretiga och konturlösa rörelsen bildade ett riktigt politiskt parti skulle den kunna stjäla deras röster.

BRYSSEL Rörelsen "Gula västarna" började i mitten av november som en protest mot den franska regeringens planer på att höja priset på bensin och diesel - en skattehöjning som kritikerna menade främst skulle slå mot den franska landsbygden där invånarna är beroende av sina bilar.

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Men det tog inte lång tid förrän rörelsen, döpt efter den gulgröna reflexväst som fransmän enligt lag måste ha liggande i bilen, tog flera riktningar.
I dag handlar Gula västarnas protester om sådant som bristen på personal i vården, höjda el- och gasräkningar, sänkt pensionsålder och för få lärare i klassrummen, men också om bostadspolitik och arbetsmarknadspolitik.

Den i Frankrike växande anti-vaccinrörelsen har tagit på sig gula västar för att protestera mot vaccinering av barn. Fackföreningsanslutna tar numera på sig reflexvästar när de vill protestera mot samma gamla impopulära arbetsmarknadsreformer som de marscherat mot i åratal.

Några gula västar gjorde i Paris förra helgen gemensam sak med miljöorganisationer för en grönare politik och marscherade ihop med dem på gatorna. Samtidigt, i andra delar av huvudstaden, gick gula västar och miljödemonstranter i stället i klinch med varandra.

Några västar har anslutit sig till rörelsen för att protestera mot invandringen eller mot FN:s nya migrationspakt - samtidigt som ungdomar med invandrarbakgrund från Paris ökända förorter har tagit på sig västar för att kräva både ett slut på diskriminering och en human flyktingpolitik.

I Belgien, dit de gula västarna har spridit sig, demonstrerade på söndagen flera partier och organisationer mot regeringens invandringspolitik. På pressbilderna syns massor med gula västar bland demonstranterna, varav en del gjorde fascisthälsning.

Styret i Kairo begränsade nyligen försäljningen av reflexvästar eftersom man fruktade att en gräsrotsrörelse med inspiration från Frankrike kunde ta fart i Egypten kring årsdagarna av den arabiska våren i januari - en revolt som snabbt kvästes.

Slutligen har bråkmakare, våldsidealiserande högerextremister och professionella anarkister anslutit sig till Gula västarnas marscher för att skapa kaos och förstörelse.

Eftersom rörelsen har så många spretande, ibland till och med motsägelsefulla mål, så är den också i princip ledarlös.

Det innebär inte att det saknas politiker som vill ta på sig äran och skörda rörelsens framgångar. Extremhögerns Marine Le Pen och ytterkantsvänsterns Jean-Luc Mélenchon tävlar i dag om vem som är Gula västarnas bästa vän.
Marine Le Pen, ledaren för partiet Nationell samling (tidigare Nationella fronten), är uppvuxen i en luxuös Parisförort men har alltid lyckats utstråla social gemenskap med sina kärnväljare, många av dem arbetslösa män och bönder.

Under sin presidentvalskampanj 2016 utnämnde hon sig själv till representant för "det glömda Frankrike". Hon sade sig representera, kort och gott, "folket".

För Marine Le Pen har det varit enkelt att dra paralleller mellan sin egen gamla retorik och Gula västarnas tyngsta, gemensamma argument: att städernas elit bor på en helt annan planet än landsbygdens folk.

Även Jean-Luc Mélenchon, som leder vänsterpartiet "Det okuvade Frankrike", surfar på vågen av missnöje mot det han själv betecknat som social orättvisa, för att påvisa att Gula västarna är "hans". Men det verkar som Marine Le Pen går vinnande ur striden.

En opinionsundersökning från mätinstitutet Ifop visar att hela 37 procent av Le Pens väljare "känner sig som" gula västar, medan bara 24 procent av Mélenchons väljare gör det.

Men både Le Pen och Mélenchon har också mycket att förlora på en helt ny, ursinnig och växande rörelse i Frankrike.

Enligt en sondering från opinionsbyrån Ipsos skulle Gula västarna, om rörelsen omdanades till ett verkligt politiskt parti, kunna få 12 procent av de franska rösterna i EU-valet i maj. Väljarna skulle komma från främst Marine Le Pens Nationell samling, och, om än till mindre del, från Jean-Luc Mélenchons Det okuvade Frankrike.

Inte så konstigt då att de båda vill ställa sig bredvid eller framför de gula västarna.

Källa - 2018-12-16 22:51

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+