Få svenskar känner till nya flyktingregler

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Få svenskar känner till nya flyktingregler - Fyra av tio svenskar är positiva till de skärpta asylregler som väntas klubbas på tisdag, enligt en ny undersökning från Röda korset. Men hälften har dock ingen koll på lagarna.

- Sverige inför några av EU:s tuffaste regler och det är allvarligt när många inte ens känner till det, säger generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström.

Hårdare krav på försörjning samt begränsningar i anhöriginvandring och möjligheten att få ett permanent uppehållstillstånd om du kommer till Sverige som flykting. Det är några av huvuddragen i det nya lagförslag som riksdagen ska debattera under måndagen och väntas säga ja till på tisdag.

I höstas gjorde de borgerliga partierna och regeringen upp om en gemensam asylpolitik. I våras kunde regeringen presentera förslag på nya och strängare regler, som ska gälla i tre år och som placerar Sverige på EU:s miniminivå.

Hjälporganisationen Röda korset är djupt kritisk till lagförslaget och menar att många svenskar inte ens känner till förändringen. Enligt en undersökning Novus gjort på uppdrag av organisationen svarade 49 procent av de tillfrågade att de inte kände till de nya reglerna, 8 procent svarade "vet ej" på frågan.

- Det vi ser är ett historiskt skifte i svensk flyktingpolitik som har gått ogenomtänkt fort. Om lagen permanentas kommer det att få svåra humanitära konsekvenser. Då är det ytterst allvarligt att över hälften inte ens känner till lagen, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Röda korset och tillägger:

- Det är en tillfällig lag och då har man möjlighet att riva upp den, vilket vi hoppas politikerna ska göra, för det är ett hafsverk.

Samtidigt visar undersökningen att 43 procent är positiva till de nya reglerna och tycker att lagen är ett steg i rätt riktning. Bara 14 procent är negativa medan hela 42 procent uppger att de inte vet hur de ställer sig i frågan.

Nästan hälften - 46 procent - anser att det är rätt att uppehållstillstånden blir tillfälliga. Totalt är 36 procent emot.

- Jag tror det beror mycket på hur debatten har låtit från politiskt håll, där man målat upp att flyktingsituationen är ett krisläge för Sverige. Jag är inte säker på att de som känner till lagen förstår alla konsekvenser, säger Årehed Kågström.

Hon menar att reglerna slår särskilt hårt mot familjer när det gäller begränsningar i anhöriginvandringen och att resultatet kan bli fler människor som väljer att försöka ta sig till Europa och Sverige illegalt över Medelhavet.

- Man tvingas vänta tre år innan man återförenas med sin familj, sin mamma, pappa, syskon, barn. Det är lätt att glömma bort att det här handlar om människor av kött och blod. För många kommer oron att öka när man inte vet om man får stanna i Sverige eller inte, säger Ulrika Årehed Kågström.

Fredrik Lundh Sammeli, migrationspolitisk talesperson för Socialdemokraterna och ordförande i Socialförsäkringsutskottet säger att tanken med lagen är att minska flyktingströmmen till Sverige.

- Syftet är att färre ska söka asyl i Sverige och andra europeiska länder. EU brast i sin förmåga förra året. Miljontals människor är på flykt och vi är stolta över våra insatser men vi kan inte själva bära hela ansvaret, vi behöver öka pressen på resten av Europa, säger han.

Han är medveten om kritiken kring den humanitära aspekten som riktats från flera organisationer liksom Svenska kyrkan.

- Det här är en nödvändighet, men det är ingen hemlighet att det är otroligt tuffa beslut. Pressen på Sverige, på barnomsorg, hälso- och sjukvård, skola var väldigt stort i höstas när det kom så många människor hit. Men vi behöver ett andrum så vi kan satsa på mottagandet för de 250 000 som redan kommit hit.

I undersökningen uppgav också 36 procent eller drygt en tredjedel att de var negativa till det tecknade flyktingavtalet mellan EU och Turkiet.

Totalt gjordes 4 699 intervjuer med män och kvinnor i åldrarna 18-79 år, 64 procent av dessa svarade i undersökningen.

Lagarna börjar gälla den 20 juli om de klubbas igenom.

Källa: Migrationsverket

Källa - 2016-06-19 19:15

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+