Färre flyktingar räcker inte som ny S politik

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Färre flyktingar räcker inte som ny S politik - Socialdemokratin måste formulera en ny ekonomisk välfärdspolitik. En hårdare linje i migrationspolitiken kommer inte att fungera som lösning för en allvarligt underfinansierad välfärd. Det skriver Kalle Sundin, utredare vid tankesmedjan Katalys.

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Det finns ett önsketänkande i vissa socialdemokratiska led om att en hård migrationspolitik ska leda tillbaka gamla kärnväljare som flytt till Sverigedemokraterna. Därför höjs nu röster om att partiet måste strama åt ytterligare "i löntagarnas intressen". Vare sig det är syftet eller inte så bygger det upp en ohållbar förväntan om att migrationsfrågan ska fungera som lösning för en allvarligt underfinansierad svensk välfärd.

Vi är på väg in i 2020 - inte 2015. Höstbudgeten visar att kostnaderna för migration och integration har halverats sedan 2017 och kommer fortsätta sjunka de kommande åren. Det finns redan en stor acceptans inom partiet och ute i kommunerna för att vidhålla lägre mottagandenivåer i väntan på att EU:s process för ett gemensamt system ska ge resultat. Samtidigt levererar socialdemokratin en av de mest högervridna budgetar man kan tänka sig som kommer att öka klyftorna ytterligare och lämna stora hål i välfärden. Den som vill försvara "löntagarnas intressen" kan inte rycka på axlarna åt det för att sedan kasta sig huvudstupa fram i migrationspolitiken.

I fem års tid har vi nu bevittnat en fumlig jakt på den "hårda" socialdemokrati som ska stoppa väljarflykten från arbetarklass och landsbygd. Den tanken ska i sig inte underkännas - det är många som med rätta är besvikna över dagens ojämlika samhällsutveckling. Att inte möta dem där de står är ett misstag, högerpopulisterna kan inte få ensamrätt att mobilisera de arga. Men det som hela tiden har saknats är den materiella rehabiliteringen - det vill säga en ny ekonomisk välfärdspolitik.

Så här hade också en hård socialdemokrati kunnat låta i frågor som just nu ser ut att bli definierande för den här mandatperioden:

Det är genom att forma den här mandatperiodens strider som partiet kan skapa framåtrörelse, inte genom att valsa efter gårdagens debatt. En socialdemokrati som agerar med en "hårdhet" som också är finansierad - det vill säga med en konkret materiell politik att luta sig mot - kan nog många ställa sig bakom.

Kalle Sundin
utredare vid tankesmedjan Katalys

Källa - 2019-10-03 14:46

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+