Färre platser för kriminella ungdomar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Färre platser för kriminella ungdomar - Statens institutionsstyrelse, SiS, ska vårda ungdomar som dömts för grova brott eller riskerar att skada sig själva eller andra. Förra året hade myndigheten svårt att klara uppdraget, särskilt när det gäller de mest akuta fallen.

Under 2016 kunde endast 20 procent av alla pojkar som omhändertogs enligt Lagen om vård av unga, LVU, akutplaceras inom ett dygn. 57 procent placerades inom en vecka, enligt SiS årsredovisning.

Trenden är den motsatta när det gäller flickor - 74 procent fick vårdplats inom ett dygn, och 96 procent inom en vecka.

Efterfrågan på institutionsplatser har ökat kraftigt de senaste två åren. Förra året upptogs var tredje plats av ensamkommande flyktingpojkar. Att det är en grupp som saknar anhöriga som kan stötta under behandlingen kan vara en förklaring till att vårdtiderna blir allt längre. Och det påverkar i sin tur genomströmningen.

Efterfrågan på vårdplatser väntas hålla i sig under 2017 och 2018, och det samtidigt som en av landets 24 institutioner, Berga i Helsingborg med 40 platser, avvecklas vid årsskiftet.

- Det fanns en förhoppning om att få behålla Berga längre tid eftersom vi har så stort behov av platserna. Men det är ett andrahandskontrakt med kriminalvården och de vill ta tillbaka anläggningen, säger Stefan Hell Fröding, presschef på SiS.

Sedan flyktingkrisen har Statens institutionsstyrelse varit så pressad att få fram platser att myndigheten nöjt sig med kortsiktiga lösningar. Berga är ett tydligt exempel. Lokalerna togs över och anpassades så sent som maj förra året. Trots avvecklingsbeslutet skulle en ny avdelning invigas nästa vecka. Men så blir det inte eftersom personalen börjat söka sig till andra arbetsgivare.

Och det är inte första gången.

- Det har hänt att vi fått stänga enstaka avdelningar för att vi inte hittat kompetent personal, säger Stefan Hell Fröding.

Ny - och utbyggnader är på gång i bland annat Hässleholm, Örkelljunga och Kalix. Men det mesta kommer inte att vara klart i år, enligt Stefan Hell Fröding som varnar för fortsatta problem:

- Väntetiderna riskerar att bli ännu längre, säger han.

Källa - 2017-04-04 09:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+