Fler enkla jobb behövs. Bidrag är ingen lösning.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Fler enkla jobb behövs. Bidrag är ingen lösning. - Vad är enkla jobb? Regeringen har talat om trädgårdsarbete och flyttjänster. Svenskt Näringsliv om lagerjobb och enkla kontorsjobb. I ett inlägg på söndagens DN Debatt nämner LO renhållningsarbetare, lantarbetare och gatuförsäljare.

Men LO, som visserligen har inlett samtal med Svenskt Näringsliv om hur det ska skapas förutsättningar för nya enkla jobb till nyanlända lågutbildade invandrare, sätter sig på tvären.

Det finns inget eftersträvansvärt med att öka andelen enkla jobb, skriver LO:s chefsekonom Ola Pettersson tillsammans med Linda Grape, LO-utredare, och Torbjörn Hållö, LO-ekonom.

Det håller sannolikt de flesta med om. Sverige ska vara ett kunskapssamhälle med högproduktiv arbetskraft. Utbildning ska fortsätta att vara en drivkraft.

Hög utbildningsnivå i samhället är viktigt för ett land som vill klara sig bra i den knivskarpa internationella konkurrens som globaliseringen skapat. Men dagens höga krav på formell utbildning, ofta även för mindre kvalificerade arbetsuppgifter, har visat sig vara ett problem inte minst för flyktinginvandrarna. Många av dem har haft svårt att finna en plats i det svenska kunskapssamhället.

För att ta ett exempel: enligt en rapport från Statistiska centralbyrån dröjde det tio år innan sex av tio flyktingar som invandrade till Sverige åren 1997-1999 hade förvärvsarbete.

Andra undersökningar visar liknande utfall. Detta är inte hållbart. Förutom det individuella lidande som det många gånger innebär för invandrarna själva och deras familjer, får det också som konsekvens att skattebetalarna tvingas betala för deras försörjning - ett oförsvarligt resursslöseri när det gäller fullt friska människor.

När nu ytterligare en kvarts miljon människor kommit till Sverige under de senaste två åren, och de som är i arbetsför ålder så snabbt som möjligt måste ut i arbetslivet och hitta sin försörjning, ställs frågan på sin spets: hur få in dem i arbetslivet?

Stefan Löfvens regering hade när den tillträdde som ambition att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Det gäller fortfarande, även om finansminister Magdalena Andersson (S) i våras tycktes sväva på målet. Något måste göras. Näringsminister Mikael Damberg (S) fick i samband med regeringsombildningen i maj i uppdrag att försöka ordna nya enkla jobb, inte minst med tanke på just de många lågutbildade invandrarna som kommit till Sverige. Svenskt Näringsliv visade sig intresserade medan LO, som motvilligt gått med på att diskutera frågan, var kritiskt från första början. LO vill inte ha enklare jobb utan "enklare vägar" in på arbetsmarknaden, kommenterade avtalssekreterare Torbjörn Johansson Dambergs uppdrag.

Hur ser då LO:s recept ut idag?

Den första punkten av två är att den svenska skolan måste bli bättre:

"Den svenska skolans negativa utveckling har pågått under många år samtidigt som vi under flera år sett ett stort befolkningstillskott från länder med outvecklade eller raserade utbildningssystem. "

Det finns också en annan fråga inbakad i frågan om enkla jobb, nämligen frågan om omfattningen på den framtida invandringen. Den andra punkten på LO:s agenda "för att bryta den negativa kunskapsutvecklingen" är att "etablera ett långsiktigt hållbart flyktingmottagande. "

Vad detta innebär utvecklas inte i artikeln, men det låter inte som om LO är intresserade av en snabb återgång till de generösare asylregler som gällde före förra höstens kraftiga åtstramning.

Trion från LO varnar i DN för att växande kunskapsklyftor kommer att leda till att löner pressas och att arbetsmarknaden tudelas.

I värsta fall kan det få sådana följder. En press neråt på lönerna för vissa grupper kan komma att uppstå.

Men vad är alternativet till enkla jobb för dem som inte kan språket och knappt har grundskola? Bidragsförsörjning? Omfattande lönesubventioner?

Självklart ska Sverige satsa på utbildning, inte minst vuxenutbildning för de nyanlända som är lågutbildade. Men det är inte en fråga om antingen eller, utan om både och.

De som vill försvara och förbättra den svenska välfärden har inte råd att rynka på näsan åt enkla jobb.

LO är ett särintresse. I detta påstående ligger inget nedvärderande. Det är ett konstaterande. Facket försvarar arbetsmarknadens insiders, de som har ett jobb. Det är naturligt, det handlar om att bevaka medlemmarnas intressen.

En regering måste dock se frågan i ett större perspektiv. En regering måste se även till dem som står utanför och vill in. De är många nu och de kommer att bli fler. Betydligt fler.

Källa - 2016-07-31 20:38

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+