Fler migranter tar landvägen till Europa

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Fler migranter tar landvägen till Europa - Gamla flyktingrutter in i EU har väckts till liv igen efter en lugnare period, säger UNHCR.

Samtidigt larmar FN-organet om att andelen som dör på rutten mellan Libyen och Italien ökar.

Rutterna som har återuppväckts är de som går via Turkiet till Grekland, både landvägen och sjövägen. Under några år har färre flyktingar tagit de här vägarna in i EU.

- Ökningen har pågått sedan årsskiftet. Över turkiska gränsen i nordöstra Grekland kom det 5 500 personer under hela förra året. I år är antalet uppe i 6 800 för de första fem månaderna, säger Leo Dobbs på UNHCR i Aten.

Flyktingkommissariatet kallar utvecklingen "oroande".

Den kraftiga ökningen skapade i april och maj problem hos myndigheterna vid gränsövergången och migranter placerades i polisarrest, enligt Leo Dobbs. Migranterna kommer främst från Syrien och Afghanistan.

Gränsen in i EU utgörs till stor del av floden Evros, som också kallas Maritsa, som även om den inte är bred kan den vara farlig att försöka ta sig över. Tolv personer har hittats döda i år, bara på den grekiska sidan, jämfört med sammanlagt nio döda på båda sidor om floden under 2017, uppger UNHCR som dubblat sin närvaro i området.

Även på de grekiska öarna har man tagit emot ett ökande antal migranter. Av de drygt 33 000 som anlänt EU med båt hittills i år har en tredjedel kommit till Grekland.

Vad det beror på att fler migranter återigen väljer de här vägarna är svårt att säga.

- Man kanske läser på sociala medier att man kan ta sig in, eller så har smugglare fått uppfattningen att gränsen inte är lika bevakad som tidigare, säger Leo Dobbs.

Den gångna helgen blev den svartaste på länge på Medelhavet, då minst 60 migranter drunknade utanför Tunisiens kust. Men i fråga om risk är det en annan rutt som står i centrum. UNHCR larmar om att båtresan från Libyen till Italien, den så kallade centrala rutten, blir allt farligare. Under årets första månader dog 1 av 14 personer som startade överfarten, jämfört med 1 av 29 under samma period 2017.

En förklaring kan vara att de båtar som används av smugglarna är sämre än de var förr, när många av de båtar som tidigare nyttjades förstörts av myndigheterna i försök att stoppa smugglarna.

En annan orsak kan vara att de som flyr den centrala rutten är i sämre fysiskt skick än tidigare.

Hur många som dör framöver beror delvis på hur mycket Italiens nya regering är beredd att satsa, menar Carlotta Sami, talesperson för UNHCR i södra Europa.

- Det är av största vikt att den italienska räddningsinsatsen får finnas kvar, säger hon.

Sammanlagt har 700 migranter dött på Medelhavet hittills i år.

I dag möts EU:s migrationsministrar i Luxemburg för att diskutera unionens gemensamma asylpolitik och hur man ska ta om hand flyktingar i kriser framöver.

Den senaste månaden har UNHCR även noterat en ökning av antalet som tar landvägen in i EU via Marocko till Spanien. Trots att migranterna måste korsa Gibraltarsundet räknas denna väg som en landväg.

Rekordåret 2015 kom drygt en miljon människor över Medelhavet in i EU.

2016 blev året med flest fall av döda och försvunna migranter på Medelhavet: 5 096 stycken, jämfört med 3 771 året innan och 3 139 år 2017.

Generellt har dock migrantströmmarna in i EU minskat jämfört med förra året.

Källa: UNHCR

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-06-05 03:17

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+