Flyende rohingyer riskerar att svälta ihjäl

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Flyende rohingyer riskerar att svälta ihjäl - Rädda barnen varnar nu för att flyktingar riskerar att dö om inte tillräckligt med förnödenheter når fram.

- Om familjer inte kan tillfredsställa sina grundläggande behov, kommer lidandet att bli ännu värre och liv kan förloras, säger Mark Pierce, hjälporganisationens landschef i Bangladesh.

Närmare 410 000 människor ur den muslimska minoritetsgruppen rohingya har flytt våldsvågen i den burmesiska delstaten Rakhine, över gränsen till Bangladesh. Gruppen kan läggas till de nästan lika många rohingyaflyktingar som Bangladesh hyser sedan tidigare.

Om flyktingsströmmarna fortsätter i samma takt kan antalet nå en miljon vid årets slut, varav omkring 600 000 barn, varnar Mark Pierce.

Nödhjälpen måste nu omedelbart skalas upp, säger han.

- Det kan bara göras om det internationella samfundet trappar upp sin finansiering.

Bangladeshiska myndigheter har inlett en kampanj för att vaccinera flyktingbarnen mot sjukdomar. I ett första steg kommer 150 000 barn kommer att vaccineras för mässling, röda hund och polio, uppger en läkare vid ett statligt sjukhus i staden Cox's Bazar, för nyhetsbyrån AP.

Samtidigt försöker myndigheterna begränsa rörligheten för flyktingarna, för att hindra att de lämnar de ansträngda lägren.

Människorättsorganisationer anklagar Burmas militär för att medvetet vilja driva bort den muslimska minoriteten från landet. FN har kallat dess agerande för etnisk rensning, och flyktingar vittnar om hur civila dödas och byar bränns ner.

Militären försvarar sig med att insatsen riktas mot terrorister, efter attacker från gerillagrupper mot polisposteringar och militärbaser.

I en kommentar på sin Facebooksida ger arméchefen Min Aung Hlaing uttryck för den syn på den muslimska minoriteten som lett till år av diskriminering: "De kräver ett erkännande som rohingya, vilket aldrig varit en etnisk grupp i Burma". Faktum är att folkgruppen har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generationer, dock utan att ges status som medborgare.

Källa - 2017-09-17 09:41

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+