Flyktingkrisens brutala slag mot Lesbos

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Flyktingkrisens brutala slag mot Lesbos - Drunknade barn och stränder fyllda med flytvästar och övergivna gummibåtar. Bilderna från flyktingkrisen har slagit brutalt mot turistnäringen på den grekiska ön Lesbos där hotellbokningarna har rasar med uppåt 70 procent.

MOLYVOS Chrysoula Vernadou är förtvivlad. Turistsäsongen är över och de viktiga månaderna då man tjänar tillräckligt för att klara sig över vintern har varit en katastrof.

Kaféet Aiyaov där hon serverar ligger i idylliska Molyvos på norra delen av ön Lesbos. Fiskebåtar guppar i hamnen. Borden står i långa rader utmed kajen. Och när solen går ner över havet är som på ett färgsprakande vykort.

Men Chrysoula Vernadou kan inte låta bli att tänka på flyktingbåtarna. Strömmen av människor som slet av sig sina flytvästar och jublande eller gråtande tog sig fram mellan restaurangborden.

Sedan dess har turisterna slutat att komma. Charterflygen är till stor del inställda. Molyvos bävar inför nästa år.

- Jag vill ha tillbaka mitt liv, säger Chrysoula Vernadou med tårar i ögonen.

- Vi har inget emot flyktingarna. Men vår existens står på spel, säger hon.

Inte alla är lika hårt drabbade som restaurangerna och barerna nere i hamnen eller de stora hotellen vid stränderna utanför staden. Kathrin och Antou som har en butik där de säljer smycken och kläder av grekiska modedesigner klarar sig hyfsat.

- Visst har omsättningen backat rejält. Men vi klarar oss. Och vi hoppas att det ska bli bättre nästa år, säger Kathrin som för många år sedan flyttade från Tyskland till Lesbos.

Stratis Stanboulis som har en bilverkstad med bensinmack utanför staden är skeptisk. Hans omsättning har gått ner med 70 procent i år.

- När turisterna uteblir så sprider sig effekterna genom hela den lokala ekonomin. Som ringar på vattnet, säger han och klagar över att skatterna har höjts och att flyktingarna ofta har det bättre än många greker.

I Molyvos har en grupp affärsmän gått samman för att skapa en ny bild av staden och dess omgivning. Istället för charterturister ska resenärer lockas som letar efter naturupplevelser, kultur och god mat och dryck.

Resejournalister och bloggare har bjudits in. Den lokala turistföreningen har ställt ut på mässor runt om i Europa och hotell och researrangörer har haft stora rabatter. Men inget har hjälpt.

- Lesbos behöver helt enkelt en ny affärsmodell med kvalitetsturism i stället för massturism, säger Ismini (?) som har en liten butik i närheten av hamnen där hon säljer allt från grekiska flaggor till hushållsvaror.

Men det är svårt att kämpa mot tv-bilder som har visats i hela världen och som nu präglar bilden av Lesbos, säger hon. För vem vet att stränderna nu är rensade och att flyktingströmmarna har minskat?

- Ingen!

Siffrorna från den internationella flygplatsen Mytilini talar ett tydligt språk. Under de heta turistmånaderna juni och juli rasade antalet utländska turister med 68 procent respektive 63 procent.

Samtidigt har sex stora kryssningsfartyg med vardera upp till 5000 passagerare avstått från att ankra i Mytileni och Molyvos för att istället styra mot ön Lemnos som inte drabbats av flyktingkrisen.

För krisen har också vinnare. Öar som Kreta, Santorini, Mykonos och Korfu visar, enligt den grekiska turistnäringens organisation SETE, rekordsiffror med uppgångar på 10-17 procent jämfört med fjolåret.

I Sverige är det bara Vingresor som har charterresor till Lesbos. Sedan flyktingkrisen är flygen från Arlanda inställda. Den som vill semestra på Lesbos får istället flyga från Köpenhamn med danska Spies Rejser som är Vingresors partner.

I år låg bokningarna på bara 5 procent av kapaciteten, och inför den kommande säsongen ser det likadant ut med bara ett trettiotal bokningar än så länge.

- Helt klart, Lesbos hör till de destinationer som verkligen har drabbats hårt, säger Barbro Holmberg som är informationsansvarig på Vingresor.

I den lilla fiskebyn Skala Sykamenias, inte långt från Molyvos, finns den svenska hjälporganisationen Lighthouse Relief som hjälper flyktingar men också rensar stränderna.

Tillsammans med andra grupper har de samlat in mer än 600000 flytvästar och 10000 gummibåtar som nu tornar upp sig i ett enormt berg på en soptipp utanför Molyvos.

- Det är inte samma sak som att rädda flyktingar på havet. Men det otroligt viktigt för öns framtid, säger Anna Tasch Larsson från Lighthouse Relief.

För Greklands ekonomi är turismen helt avgörande. Den svarar för mer än 20 procent av bruttonationalprodukten och en femtedel av sysselsättningen.

Förra året tog Grekland emot 860000 flyktingar som tog sig från Turkiet över Egeiska havet. Som mest kom förra hösten 210000 under en enda månad.

Mest utsatt var ön Lesbos som ligger bara några kilometer från den turkiska kusten. Mer än 400000 flyktingar anlände förra året i rangliga gummibåtar. På vägarna marscherade dygnet runt tusentals människor på väg till hamnen i Mytileni och färjorna till fastlandet.

Sedan dess har bilden förändrats. Hittills i år har 170000 kommit. Men sedan flyktinguppgörelsen med Turkiet i mars inte mer än drygt 17000.

SvD:s reporter och fotograf Tomas Lundin och Linus Sundahl-Djerf på plats i Molyvos.

Källa - 2016-12-10 19:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+