FN Läget i Libyen djupt oroande

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

FN Läget i Libyen djupt oroande - Läget i det konflikthärjade Libyen är djupt oroande, enligt FN:s biträdande särskilda sändebud.

Överträdelserna mot den sköra vapenvilan är många, liksom brotten mot FN:s vapenembargo, enligt Stephanie Williams.

- Situationen på marken fortsätter vara djupt oroande. Vapenvilan hänger på enbart en tråd, säger hon efter samtal med olika utrikesministrar vid den säkerhetspolitiska konferensen i München.

Konflikten mellan i huvudsak den internationellt erkända regeringen (GNA) i huvudstaden Tripoli och den östlibyske krigsherren Khalifa Haftar har krävt många dödsoffer.

Sedan några veckor råder en skakig vapenvila. Enligt Stephanie Williams har över 150 överträdelser av vapenvilan registrerats sedan överenskommelsen trädde i kraft.

GNA har backning av Turkiet och Qatar medan Haftar har stöd av bland andra Egypten, Frankrike, Förenade arabemiraten och Ryssland.

Vid ett toppmöte i Berlin i januari enades en lång rad stormakter officiellt om att inte blanda sig i konflikten och att upprätthålla ett sedan tidigare överenskommet vapenembargo.

Men inte heller den överenskommelsen hålls, säger Williams.

Hon pekar också på att den redan svåra ekonomiska situationen förvärras ytterligare av den blockad av oljeinstallationer som styrkor lojala med Haftar upprätthåller.

- Det är det libyska folket som fortsätter att lida mest, säger Williams.

Libyen är ett vidsträckt ökenland - från huvudstaden Tripoli till landets sydöstra hörn är det nästan lika långt som från Tripoli till Berlin i Tyskland. Av de drygt sex miljoner invånarna bor i stort sett alla längs Medelhavskusten.

Det styrdes under fyra decennier av diktatorn Muammar Gaddafi. Men demonstrationer i grannländerna Tunisien och Egypten under början av 2011 utlöste en väpnad revolt. Gaddafi störtades och gav sig ut på flykt. Den 20 oktober fångades han och dödades under kaotiska omständigheter i hemstaden Sirte.

En övergångsregering bildades, men striderna fortsatte och sedan dess har ingen lyckats ta kontroll över hela landet.

2014 bröt general Khalifa Haftar med styret i huvudstaden Tripoli och har sedan etablerat ett rivaliserande maktcentrum i Tobruk i östra Libyen.

FN och många västmakter stödjer Tripoliregeringen, kallad GNA och som ledd av 59-årige Fayez al-Sarraj. Men även Tobrukregeringen har stöd av flera viktiga aktörer, exempelvis grannlandet Egypten samt Ryssland, som anser att den nu 76-årige Haftars hårdhandskar är en bättre garant mot extrem islamism.

För EU:s tungviktare Frankrike och Tyskland är Libyen ett avgörande gränsland för migrantströmmarna till EU. Laglösheten där har lockat flyktingsmugglare, som etablerat olagliga och livsfarliga rutter för migranter från många andra afrikanska och asiatiska länder. Italien har tidigare gjort uppgörelser med libyska ledare om att kontrollera migranttrafiken, men de faller på att ingen har full kontroll över Libyens territorium.

Källa: Landguiden/UI med flera

Källa - 2020-02-16 16:54

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+