FN räddar liv bortom skandalerna

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

FN räddar liv bortom skandalerna - Säkerhetsrådets oförmåga att stoppa inbördeskriget i Syrien drar ned hela organisationens anseende. Men FN är mer än ett handlingsförlamat säkerhetsråd och sexskandaler.

GENÈVE FN kritiseras ofta för sina misslyckanden och tillkortakommanden, och säkerhetsrådet hängs ut som skräckexempel på en dysfunktionell världsorganisation. Att säkerhetsrådet under sju års syriskt inbördeskrig inte lyckats agera för att stoppa kriget har skapat mycket frustration i FN:s högkvarter i New York.

Men FN är mer än säkerhetsrådet och skandalerna. Och generalsekreteraren är bara en av organisationens över 50 000 anställda.

Förutom säkerhetsrådet, som fokuserar på fred och säkerhet, finns mängder med FN-organ vars arbete gör skillnad för miljontals människor. Mathjälp och stöd till flyktingar är stommen i detta arbete. Varje år ger FN:s Världsmatprogram varje år mat till 104 miljoner människor drabbade av krig, naturkatastrofer och fattigdom i länder som Syrien, Irak, Jemen, Sydsudan och Haiti.

FN:s flyktingkommissariat UNHCR skyddar dagligen liv i kriser som Syrien, Jemen, Sydsudan, Centralafrikanska republiken och Bangladesh. Sedan FN bildades har man hjälpt 17 miljoner flyktingar.

FN:s barnfond Unicef gör stora insatser med vaccinationer och hjälp mot undernäring, sjukdomar och barnsoldater. Antalet barn som dör före sin femårsdag har halverats mellan 1990 och 2011 genom Unicefs arbete. Häromdagen lyckades Unicef även få loss hundratals barn som hållits av beväpnade grupper i Sydsudan.

Världshälsoorganisationen agerar mot allt från fågelinfluensan och ebola till malaria och cancer. Hjälpen kom dock sent för eboladrabbade, vilket lett till kraftig kritik. UNAIDS kämpar mot hiv och aids, och med dess hjälp att antalet dödsfall i aids minskat från 2,3 miljoner 2005 till 1,6 miljoner 2012. Och FN:s befolkningsfond UNFPA är djupt engagerat i att stoppa könsstympning runtom i världen.

Förutom på fältet åstadkommer FN verkliga förändringar på andra plan. Några milstolpar är kärnenergiavtalet med Iran, klimatavtalet i Paris och skapandet av internationella krigsförbrytartribunalen i Haag. Krigsförbrytartribunalerna för Liberia, Rwanda och forna Jugoslavien är andra FN-framgångar. Och FN:s människorättsarbete bidrar till att minska grymma övergrepp och godtyckligt dödande i världen.

FN:s utbildningsorgan Unesco hjälper till att skydda världens skatter och natur genom listan över Världsarv. FN hjälper även till att övervaka val, som i exempelvis Irak.

FN:s millenniemål har också gjort skillnad, då huvudmålet med halverad extrem fattigdom och undernäring uppnåtts. Mycket återstår dock, och FN har nu satt upp 17 utvecklingsmål framtill 2030. Målet är att få en mer hållbar utveckling för människor, klimat, ekonomier och politiska styren.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-04-25 19:53

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+