FN slår larm om krisen i Sydsudan

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

FN slår larm om krisen i Sydsudan - - 7,5 miljoner människor, av en befolkning på 12 miljoner, är i behov av humanitär hjälp, säger Isabella Lövin, Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister, efter ett möte om krisen i FN-skrapan i New York.

Vid mötet deltog representanter för dem som berörs av eller arbetar med krisen, bland dem FN:s nödhjälporgan Ocha, flyktingorganet UNHCR, Röda Korset samt grannländerna. Över 4 miljoner sydsudaneser rapporteras vara på flykt och grannen Uganda har tagit emot en miljon av dem.

- Jag var i Sydsudan för ett år sedan så jag är väl bekant med den kris som landet befinner sig i, men den har förvärrats ytterligare, konstaterar Lövin.

- Och det är svårt att nå ut med humanitärt stöd. Över 180 biståndsarbetare har dödats sedan konflikten bröt ut, vilket i sig är fullständigt oacceptabelt.

Krismötet landade i en stark uppmaning om att leva upp till fredsavtalet från 2013 samt en vädjan till världen att öka sitt humanitära stöd. Sverige har i år gett 284 miljoner kronor i humanitärt stöd till Sydsudan, en summa som kan komma att bli större, enligt Lövin.

- Och i den nya budgeten ökar vi vårt humanitära stöd, som går till olika organisationer, väsentligt - till 1,4 miljarder kronor.

Källa - 2017-09-21 05:29

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+