Förening vill ge unga en röst

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Förening vill ge unga en röst - Sedan Prata på drog igång i höstas ordnar föreningen varje vecka debatter på fyra olika skolor.

- På måndagar är vi på Malmö Borgarskola och på Katte i Lund, och på tisdagar på Höjaskolan i Malmö och tillsammans med Youth Debate Society på Folkuniversitetet i Lund. Vi är nio personer som har ansvar för att organisera skolbesöken och vara mentor vid olika skolor, berättar Lucinda David.

Styrelsen består av studenter och gymnasieelever som ordnar debatterna på sin fritid. Prata på har hittills omkring 40 medlemmar av vilka de flesta är gymnasielever.

- Vi ska försöka expandera mentorsbasen och hoppas kunna vara på Vipan också under våren, säger Lucinda.

Hon läser ekonomisk geografi vid Universitetet. Mathias Andersson, som är ordförande i Prata på, pluggar matematik. De har varit aktiva i debattsammanhang länge och lärde känna varandra genom Lunds debattsällskap.

Lucinda kommer från Filippinerna, som hon beskriver som ett stort debattland.

- Jag blev mobbad som barn och hatar orättvisor. Därför ville jag lära mig debattera.

- Att debattera är inte lika stort i Sverige som i andra europeiska länder, till exempel i England där det är väldigt prestigefyllt eller i Östeuropa där länderna inte varit så demokratiska och det därför varit viktigt att engagera sig i debatten. Men det är något alla borde prova, säger Mathias.

- Många har svårt att uttrycka sig offentligt. Vi vill göra vad vi kan för att unga människor ska ha en röst, säger Lucinda.

Sedan starten i hösten har Prata på hunnit ordna debatter om en mängd ämnen, som religion, flyktingkrisen, skoluniformer, läxor och om man ska få ha mobiler på lektionerna eller inte.

I höstas höll föreningen en stor debatt om prao på Stenkrossen med hjälp av ungdomsombudet Amanda Pettersson.

- Tanken var att politiker också skulle komma, men kom inte, berättar Lucinda.

Prata på har också arrangerat en stor öppen debatt på Hemgården, och den 17-19 februari anordnar föreningen Oresund Schools Debate Championship på Folkuniversitetet i Lund. Det blir den första debatturneringen för gymnasieungdomar i Skåne.

Formen för debatterna är att de som ska argumentera blir tilldelad ett ämne och en åsikt kring det att debattera för.

- Strukturen är intressant. Det är lätt att bli defensiv med det du faktiskt tycker. Här får du inte välja vad du ska tycka utan lära dig att argumentera för olika sidor. Det gäller att acceptera andra idéer och utmana sig själv, säger Mathias.

- Det kan vara svårt för gymnasieelever, men vi säger: det här är inte en plattform för dina idéer. Du måste utsätta dig själva för ett tankeexperiment, berättar Lucinda.

Prata på är en ideell förening (NGO, Non Governmental Organization) som vill sprida debattkonsten till unga och lära dem att uttrycka sina åsikter offentligt.

Debatterna hålls ibland på engelska och ibland på svenska.

Inför debatturneringen i februari, som man kan anmäla sig till i lag, kommer föreningen att hålla flera workshops. Prata på har en sida på Facebook med mer information.

Källa - 2017-01-22 20:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+