Förortsbråk tände partiledardebatten

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Förortsbråk tände partiledardebatten - Isabella Lövin valdes till nytt språkrör för drygt två veckor sedan och gjorde debut i SVT:s partiledardebatt. Hon kopplade ihop stenkastning och attacker mot polis och annan blåljuspersonal med den tidigare Alliansregeringens politik.

- Vad vi ser nu är resultatet av väldigt stora nedskärningar av välfärden och underhållet av våra miljonprogram, sade hon.

"Partipolitiskt käbbel"

Anklagelsen fick Moderatledaren Anna Kinberg Batra att tända till.

- Det var sorgligt att man börjar med partipolitiskt käbbel direkt, sade hon.

Men Lövin stod fast vid sin attack och hävdade att Alliansen "skurit ned på välfärden" med skattesänkningar på 140 miljarder kronor. Statsminister Stefan Löfven (S) betonade att "nolltolerans" gäller för stenkastning mot blåljuspersonal, men även han anklagade Alliansen för oroligheterna.

- Det är så tramsigt att man tar sig för pannan, sade Liberalernas Jan Björklund.

Första halvan av debatten handlade främst om situationen i utsatta förorter och om invandring, ämnen som engagerade partiledarna. Nolltolerans upprepades ofta, liksom krav på fler poliser.

MP står bakom

Regeringen stramar nu åt migrationspolitiken till EU:s lägsta nivå. Under tre år kommer i regel bara tillfälliga uppehållstillstånd att utfärdas och det blir svårare att återförena familjer. Miljöpartiet vill så snart som möjligt överge de tillfälliga reglerna och återgå till en mer generös flyktingpolitik. Men språkröret Lövin försvarade att MP nu står bakom regeringens politik.

- Kongressen var också väldigt tydlig med att man stödjer att vi sitter i regeringen och man stödjer också den här överenskommelsen, sade hon.

- Vi har förmått att ta ansvar. Varför gjorde vi det? Därför att vi ser att om vi inte sitter i regeringen, då lämnar vi för det första Sverige mycket svagare och splittrat och för det andra lämnar vi fältet fritt för de bruna krafter som blåser över Sverige och Europa.

Attack om brunkolen

Det hettade också till när Vattenfalls försäljning av den tyska brunkolsverksamheten kom upp. Isabella Lövin fick frågan om MP kan acceptera att den säljs, trots att partiet vill att kolet ska stanna kvar i marken. Hon hänvisade till den prövning av affären som regeringen nu håller på med.

- Vi har lagar och regler att förhålla oss till. Vi kan inte göra något som senare kan kritiseras utifrån de lagar och regler som finns, sade Lövin.

Som väntat attackerades hon av V-ledaren Jonas Sjöstedt, som tycker att Miljöpartiet lagt sig platt i frågan.

- Om ni säljer kolet till det här tjeckiska skurkföretaget, då är ni ingen grön regering, sade Jonas Sjöstedt.

- Ni har det i er hand, det viktigaste klimatbeslutet i modern tid.

Källa - 2016-05-29 22:23

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+