Frågetecken kring biståndsavräkningen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Frågetecken kring biståndsavräkningen - Enligt internationella regler är det tillåtet att under vissa villkor använda biståndspengar för asylkostnader på hemmaplan. Den möjligheten har flera regeringar använt sig av. Det ökade antalet flyktingar de senaste åren har dock gjort att avräkningarna ökat.

I en artikel på DN Debatt hävdas dessutom att regeringskansliet aktivt ska ha uppmanat Migrationsverket att använda sig av en beräkningsmodell som gör att beloppen blir större.

- Regeringen måste lägga alla kort på bordet, för om det stämmer att regeringen har pressat en myndighet att ändra sina beräkningar för att kunna höja avräkningarna, så är det ett stort svek mot världens fattiga, säger Sofia Damm, talesperson i utrikes- och biståndsfrågor för Kristdemokraterna (KD).

Frågan om avräkningar ligger redan på utskottets bord i form av Riksrevisionens rapport om ett långsiktigt bistånd. Där konstateras bland annat att kopplingen till kostnader för asylmottagning medför en osäkerhet kring hur mycket pengar som återstår för biståndsverksamhet.

KD har också skrivit en motion med krav på en översyn av hur avräkningarna görs, så att de inte bryter mot regelverket.

- Det är väldigt svårt att få exakta siffror för vilka avräkningar som gjorts. Det kräver riktigt detektivarbete, säger Sofia Damm.

Utrikesutskottet kommer nu att kalla regeringen till sig, men än så länge är det oklart om det blir biståndsminister Isabella Lövin (MP), någon annan minister eller en statssekreterare, uppger ordföranden Kenneth G Forslund (S).

Källa - 2017-02-16 13:39

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+