Fyra år av jihad i Järva

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Fyra år av jihad i Järva - De pratar svenska. Femåringen hjälper till att packa utrustningen. Han vet redan hur vapnen ska hanteras. "Den här kalasjnikoven, pappa. . . Du ska inte skjuta drrrrr. . . Du har den bara när du ska skjuta ta, ta, ta. Det går slut annars på ammo. "

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

De filmer SVT:s reporter Sanna Klinghofer grävt fram, som visades veckan före jul, ger en unik inblick i hur nästa generation jihadister växer upp.

"Är det där en walkie-talkie?" frågar femåringen. Pappan förklarar lugnt. "Ja, jag dödade en otrogen och tog den från honom".

Idag har familjen återvänt till Sverige. Barnen går i skolan.

Omkring 300 personer reste från Sverige till fronten i Syrien. Drygt 150 har återvänt. Den jihadistiska miljön har under tiden växt till att omfatta ungefär 2000 personer.

Det är för många för att Säkerhetspolisen ska kunna ha kontroll.

Kommunalt är situationen ännu värre. När det nya moderatledda styret tillträdde i Stockholm i höstas utredde man genast vad Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ hade uträttat. Man kunde tro att en mandatperiod med ett terrordåd mitt på Drottninggatan skulle ha följts av initiativ från de rödgrönrosa.

En enkät gick ut till socialförvaltningen i stadsdelarna. "Av svaren kan vi se att ingen socialtjänst har fått in orosanmälningar kopplade till våldsbejakande extremism", konstaterar man på stadens finansrotel.

"Vi vet att ett trettiotal är hemmahörande i Stockholms stad, främst Järva men även några andra stadsdelar. Det finns också information om att ett tiotal kvinnor, hemmahörande i Järva, främst Rinkeby-Kista, befinner sig i flyktingläger runt Syrien. Dessa kvinnor har ca 25 barn i ålder 0-4 år" noterar finansroteln.

"Järva har en nära nog unik problembild med en av de högsta populationerna i landet av återvändare från kriget i Syrien och Iran. Polisen har gått ut med siffrorna 50-70 återvändare som nu befinner sig i området, varav nästan alla män. Inga åtgärder har vidtagits mot återvändarna från polisens sida", fortsätter rapporten. "Hur kan det då komma sig att inte ens Rinkeby-Kista eller Spånga-Tensta har någon kännedom om individer kopplat till problematiken?"

Stadens nya ledning föreslår i dokumentet, från den 20 november, uppsökande verksamhet i samarbete mellan socialtjänst och polis. Jo, det är hög tid.

"Habibi, jag vet. Du är för liten", säger mamman. "Du får vänta lite till. Han vill också med!"

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-12-27 06:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+