Gängkrigets kärna bland mest lästa 2019

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Gängkrigets kärna bland mest lästa 2019 - En unik inblick i arbetet på akuten, ett reportage om hur Finland blev bättre än Sverige på nästan allt - och en personlig text om att ta sig ur alkoholism. Här är reportagen som väckt störst intresse hos SvD:s läsare under 2019.

Årets mest lästa reportage handlar om hur det är att arbeta hos entreprenören och influencern Isabella Löwengrip.

2018 utsågs Isabella Löwengrip till Näringslivets mäktigaste kvinna. Hennes bolagsgrupp växlade upp på allvar. Men parallellt med de stora ambitionerna växte missnöjet bland personalen.

I den här texten berättar tidigare anställda om priset som personalen behövt betala för Isabella Löwengrips dröm om att bli världens mäktigaste kvinna.

Det handlar om uppsägningar under pågående sjukskrivningar, personal som arbetat utan avtal och en högt uppsatt chef som haft en "hackkyckling" åt gången.

Läkaren Jennie Engstrand är huvudperson i ett av årets mest lästa reportage. Här får vi följa henne under ett drygt 16 timmar långt pass på akuten på Danderyds sjukhus.

Akuten är som regel stängd för medier och fotografer. Men i ett unikt reportage fick SvD:s Fredrik Mellgren och Simon Rehnström förtroendet att vara med hos patienter och personal under en natt.

Kirurgspecialisten Jennie Engstrand, 36 år, bär det yttersta medicinska ansvaret för de bortåt 50 patienter som kommer in under natten - innan hon lämnar vidare jourtelefonen till nästa jour. Det blir ett intensivt pass, med bland annat fem operationer, och hon hinner inte ens ringa hem till sina barn för att säga god natt.

Svensken Michael Rawlinson var chef för EU:s kontor för kriminalunderrättelse på Balkan fram till 2015. Uppdraget: avslöja korruption i EU:s största utrikesinsats.

Michael Rawlinson arbetade med en känslig korruptionsutredning av två italienska domare som misstänktes ha tagit emot mutor för att släppa, eller ge strafflindring, åt misstänkta brottslingar och krigsförbrytare.

Sommaren 2015 öppnas ett kassaskåp där han förvarar dokument. Kassaskåpet öppnas på uppdrag av en italiensk åklagare, och i samma ögonblick krossas Michael Rawlinsons karriär. Tre år senare är Michael Rawlinson död.

Detta är en av flera texter om fallet Michael Rawlinson som SvD publicerat under 2019.

Journalisten Fredrik Virtanen var en av dem som blev utpekade under metoo-hösten 2017. Han blev av med sitt jobb på Aftonbladet.

Nyligen fälldes metoo-profilen Cissi Wallin, som pekat ut Virtanen som våldtäktsman, för grovt förtal.

I den här texten möts Fredrik Virtanen och SvD:s Erika Hallhagen, som jobbade ihop i början av 00-talet. Hennes minnen av honom från den tiden är inte positiva. Här möts de igen på andra sidan av metoo.

- Jag trodde att jag hade väldigt många kompisar, men det hade jag inte, visade det sig. Tystnaden var enorm, säger Fredrik Virtanen när han talar om vad som hände efter att han blev av med jobbet på Aftonbladet.

En text som väckt starka reaktioner är denna text av Tove Lifvendahl, chef för SvD:s ledarredaktion. Hon skriver om Uppsalafamiljen som kastas in i en ny verklighet, när deras 13-årige son faller offer för ett ungt gäng. BUP uppmanar familjen att inte polisanmäla.

När familjen ändå polisanmäler trappas situationen upp. Familjen känner sig tvingad att flytta.

"Jag hade sannolikt fattat samma beslut i samma situation, men det är fel att familjen ska behöva känna sig tvingad att flytta från en stad för att deras barn lever under hot från andra barn", skriver Tove Lifvendahl.

I Sverige blickar vi ofta avundsjukt mot Finland. Vem har inte hört talas om det finska skolundret? Dessutom är finländarna världens lyckligaste folk.

Finland hamnar ständigt högt i olika rankningar. Landet kan stoltsera med högst läskunnighet och världens renaste luft. Och i inget annat EU-land är förtroendet för polisen lika högt. I Finland litar människor på varandra, och på politiker och medier - och detta i en tid när misstron växer mellan olika grupper.

SvD:s Therese Larsson Hultin och Joakim Ståhl åkte till Finland för att förstå vad vad vårt grannland gjort rätt.

SvD:s Frida Svensson har kartlagt 20 unga som ingår i ett gängkrig, och som tillsammans är fällda för 330 brott.

Det handlar om grupperingarna Shottaz och Dödspatrullen.

Frida Svensson berättar om vännerna från Järvaområdet i Stockholm som blev fiender och började skjuta ihjäl varandra. Texten är en kartläggning av narkotikabrott, grova vapenbrott och mord - men den handlar också om hur gängvåldet påverkar lokalsamhället och om svansen av barn som används som knarkkurirer. I reportaget får läsaren även följa med till högstadieskolan i Rinkeby.

Svenska Xoncha Nouri vittnar om vad hon mötte i flyktinglägret i den irakiska regionen Sinjar 2014, efter att IS tagit kontroll över staden Sinjar.

Eftersom Xoncha Nouri hade tidigare erfarenhet av humanitärt arbete trodde hon att hon var förberedd på vad hon skulle möta. Men det går inte att föreställa sig den levande mardröm som minoriteterna genomled, säger hon.

Den här texten, som blev en av SvD:s mest lästa 2019, handlar om fruktansvärda övergrepp på utsatta minoriteter som kristna assyrier, kaldéer, syrianer, shiiter och yazidier.

Källa - 2019-12-24 14:01

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+