General anklagar Sydsudans president

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

General anklagar Sydsudans president - I sitt avskedsbrev skräder generallöjtnant Thomas Cirillo Swaka inte orden. Han har tappat tålamodet med presidenten och anklagar Kiir för att "systematiskt omintetgöra" genomförandet av fredsavtalet från 2015 och driva den dagordning som dinka-klanens äldreråd har.

Det enormt grymma inbördeskriget i Sydsudan har pågått sedan 2013, och drivs mycket utifrån etniska linjer där Kiir tillhör dinka medan hans rival, före detta vicepresidenten Riek Machar tillhör nuerna.

Cirillo Swaka skriver att dinkas dagordning bygger på "etnisk rensning", "påtvingad förflyttning av människor från deras förfäders land" och på "etniskt herravälde".

Han anklagar också Kiir och hans närmaste medarbetare för att förvandla landets militär till en dinka-armé som är delaktiga "i systematiskt dödande av människor, våldtäkt av kvinnor och brännandet av byar med förevändningen att förfölja rebeller".

Också FN och olika människorättsorgan har larmat om etnisk rensning i Sydsudan.

Sydsudan blev självständigt från Sudan 2011. För att delningen skulle kunna förverkligas beslutade ledningarna i norr och söder att lägga en rad olösta konflikter på is och fortsätta förhandlingarna efter självständigheten. Det dröjde dock inte länge förrän strider återigen blossade upp, bland annat angående den lukrativa rätten till oljan i gränstrakterna.

2013 utvecklades maktkampen inom regeringen och gammal rivalitet mellan de två största folkgrupperna dinka och nuer till inbördeskrig. Miljontals människor drevs på flykt och all ekonomisk och social utveckling stannade av. Massmord, våldtäkter, utomrättsliga avrättningar och tvångsrekrytering av tusentals barnsoldater blev vardagsmat. Statschefen Salva Kiir är dinka och hans främste rival, den före detta vicepresidenten Riek Machar, är nuer.

Sommaren 2014 varnade FN för den värsta matbristen i världen och omvärlden började tappa tålamodet med de sydsudanesiska ledarna. Inför hot om FN-sanktioner skrev ledarna i augusti 2015 under ett fredsavtal. Försoningsarbetet har dock gått i stå och på flera håll har striderna fortsatt. Andra folkgrupper ser sig inte omfattas av fredsavtalet och har fortsatt att strida.

Mer än 200 000 flyktingar har tagit sig till Uganda respektive Sudan. 300 000 har tagit sig till Etiopien och 50 000 har tagit sig över gränsen till Kenya.

Källa: Landguiden och Lutheran World Federation

Källa - 2017-02-12 21:15

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+