Ghetto Tours vill vädra ut fördomar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ghetto Tours vill vädra ut fördomar - - Förut var alla portar insparkade.

Mohammad Howeidi är uppväxt i just de här husen på Ydre Nørrebro, men flyttade för några år sedan till Hvidovre, och läser nu politisk kommunikation på Copenhagen Business School.

Han är en av femton frivilliga guider i en stadsdel som de flesta danskar inte vet mycket om. Guiderna på Ghetto Tours vill visa det vanliga livet, utan att skönmåla. Mohammad Howeidi berättar många personliga historier.

- När jag var ung så var det tradition på nyårsnatten att rulla ut sopcontainrar på gatan och tända eld på dem, berättar Mohammad Howeidi och visar "stången", en metallbom som ska hindra biltrafik in på gårdarna.

- På stången satt "sjakalerna", unga killar, och bevakade så att inte fel personer kom in i området.

Den första metallbommen blev så nersutten att den brast. De nya som hyresbolaget satt upp har en vass kant som gör den omöjlig att sitta på.

Ghetto Tours startade som ett projekt vid ett kommunalt ungdomscenter, RCYN, på Ydre Nørrebro.

Tanken var att låta de unga deltagarna i centrets fritidsaktivitet själva berätta om sitt område, som är mest känt genom mediarapportering om gängkriminalitet, dålig integration och fattigdom.

- Många har en negativ syn inte bara på kvarteren utan också på invånarna här. Vi ville ge fler en chans att bli av med sina fördomar, säger Maria Kudsk Borghus, projektledare på RCYN.

Ydre Nørrebro ser ut ungefär som vilka kvarter som helst i Malmö med kebabhak, bagerier, billiga bilhandlare. Många invandrare med arabisk bakgrund rör sig sällan utanför området.

- Allt man behöver finns här, du kan få arabisk frukost, arabisk pizza, manakish, säger Mohammad Howeidi.

- Vi hade en isländsk deltagare på en tur, han sade att islänningarna också klumpar ihop sig i Köpenhamn. Så gör ju danskarna i Spanien också, jämför Sara El Ghazi, uppväxt på Nørrebro och frivilligarbetare på RCYN.

Hon berättar att många danskar är lite rädda för att röra sig på Nørrebro, och tvekar om hon rekommenderar restauranger eller kaféer på Blågårdsgade.

- Fast det gäller främst sådana som inte bor i Köpenhamn, tror Mohammad Howeidi.

Den danska invandrardebatten är polariserad och ännu mer uppdelad i "vi och dem" än i Sverige. Begreppet "ghetto" är allmänt vedertaget i debatten.

Hur känns det när man bor i ett område som kallas "ghetto"?

- De yngre bryr sig inte, för dem är det nästan något häftigt, något som väcker uppmärksamhet. När man växer upp och flyttar inser man att den stämpeln inte för något gott med sig, säger Mohammad Howeidi.

Både Sara El Ghazi och Mohammad Howeidi har haft föräldrar som drivit på att de skulle studera vidare " få ett bättre liv än vi". De svarar på frågor och diskuterar med deltagarna på turen om hur det är att vara muslim, om kultur och integration, om lärarauktoritet i skolorna, om "ghettona".

Maren Thagaard bor på Nørrebro, men är lärare utanför Köpenhamn. Hon har just fått en syrisk flyktingpojke i sin klass, och har många funderingar.

- Som i samband med terrordåden i Nice, i medierna var det mycket om att danska muslimer skulle "ta avstånd från terrorism". Det är ju konstigt - skulle min elev stå och be om ursäkt inför sina klasskamrater? säger hon.

Turen passerar den nybyggda stormoskén på Rovsinggade, omskriven för att bygget stöttades från oljestaten Qatar. Diskussionen kommer in på vilka som är "radikala" och "moderata" muslimer innan gruppen går vidare.

- Det är så vi jobbar, vi fångar upp deltagarnas egna frågor, säger Mohammad Howeidi efteråt.

Källa - 2016-09-01 14:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+