Grön Ungdom Vi ger oss inte förrän de får stanna

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Grön Ungdom Vi ger oss inte förrän de får stanna - Det är varken rättssäkert eller rättvist att unga människors liv ska avgöras av ett kaos i byråkratin. De afghanska ungdomarna som kom under 2015 måste få stanna, skriver Sandra Fogelberg, migrationspolitisk talesperson Grön Ungdom.

Ensamkommande som rest från hela Sverige sittstrejkar just nu på Medborgarplatsen i Stockholm. Unga människor som flytt från krig, förtryck och våld. Nu kämpar de för sitt och sina vänners liv, eftersom de riskerar att utvisas till en av de farligaste platserna på jorden - Afghanistan. Grön Ungdom ställer sig bakom strejken och anslöt till den igår. Vårt besked är tydligt: låt barnen som kom 2015 stanna.

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Sverige utvisar inte minderåriga och många av de som kom hösten 2015 var under 18 när de påbörjade sin asylprocess. Normalt tar den några månader men när så många kom samtidigt har en stor andel väntat närmare två år på ett beslut. Många har hunnit fylla 18 år och löper nu stor risk att utvisas. Att unga människors liv avgörs av ett kaos i byråkratin är varken rättssäkert eller rättvist.

Hösten 2015 kom 70 000 unga hit. Det motsvarar nästan en årskull och är en stor del av vår generation. Och vi är så lika. Vi vill alla utbilda oss, bli kära, sommarjobba, gå på festival och bo i vår första egna bostad.

Samtidigt är våra förutsättningar så orättvist olika. För de flesta är 18-årsdagen något att se fram emot. När du vaknar på din 18-årsdag är ditt liv mer ditt än när du gick och la dig dagen innan. Du får större frihet, kan ta körkort, söka andra typer av jobb och får dansa med kompisar ute på nattklubb. Men för de som nu sitter på Medborgarplatsen, har analkandet av 18-årsdagen inte varit något annat än ett helvete. Konsekvensen av att bli myndig innebär att bli utvisad till en av de farligaste platserna på jorden. Alla minns den unga pojken som utvisats från Sverige till Afghanistan och som dog i ett bombattentat.

Det är moraliskt förkastligt att avråda sina egna medborgare från att resa till ett land och sedan utvisa unga människor till detsamma. Principen det bygger på kan vi gröna aldrig ställa sig bakom; den som är född här och den som nyss kommit hit är inte lika mycket värda. Miljöpartiet och Grön Ungdom jobbar varje dag för att vi ska riva den tillfälliga lagen, återgå till permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening. Miljöpartiets kongress beslutade att vi vill stoppa utvisningarna till Afghanistan då säkerhetsläget där är så pass allvarligt samt att de som kom som ensamkommande 2015 ska få stanna.  

En stor del av vår generation har flytt hit. Vi som är unga i Sverige idag har chansen att skriva historia. Vi behöver vara tillräckligt många som stöttar våra grannar, klasskompisar och fotbollslagskamrater som nu sitter på Medborgarplatsen. Det är vårt ansvar som medmänniskor. De är här och de klarar allt, bara den politiska viljan finns att låta dem vara en del av det här samhället.

Till alla de partier och politiker som inte ser det vi ser lovar vi en sak - vår generation kommer göra allt för att de ska ha samma förutsättningar till ett bra liv i Sverige som vi som föddes och växte upp här. Men framförallt kommer vi inte ge oss förrän förrän de får stanna.

sammankallande och migrationspolitisk talesperson Grön Ungdom

Källa - 2017-08-10 15:30

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+