Gymnasiestudier ska stoppa utvisning för ensamkommande

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Gymnasiestudier ska stoppa utvisning för ensamkommande - Regeringen har kommit överens om en lagändring som ger ensamkommande flyktingbarn, som har riskerat utvisning på sin 18-årsdag, rätt att stanna om de studerar på gymnasiet.

- För de barn som kom hit före de skärpta reglerna, läser på gymnasiet och på grund av en ändrad praxis har mött en stor osäkerhet i och med att man ska lämna när man fyller 18, ger vi möjlighet till de längsta tillgängliga tillfälliga uppehållstillstånden, fyra år. Det är för att skapa en ökad trygghet för de här barnen, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) till TT.

Den här gruppen, som inte anses ha skyddsbehov men som saknar ordnat mottagande i hemlandet, fick tidigare oftast permanent uppehållstillstånd. Men efter ett nytt - och kritiserat - ställningstagande från Migrationsverket i somras får dessa ensamkommande flyktingbarn endast tillfälliga uppehållstillstånd fram till 18-årsdagen.

Nu vill alltså regeringen låta de ungdomar som går på gymnasiet möjlighet att stanna längre via tillfälliga uppehållstillstånd som sträcker sig över studietiden, vilket Ekot var först att rapportera om. Efter utbildningen har man om man etablerat sig och skaffat ett arbete möjlighet att få ett permanent uppehållstillstånd.

- Sedan ska man också veta att det historiskt varit så att de som fått stanna så lång tid i EU eller Sverige har också fått möjlighet att stanna därefter. Men eftersom regelverket i dag bara ger utrymme för tillfälliga uppehållstillstånd och det här handlar om individuella prövningar kan såklart ingen regering utfärda garantier för alla, och ska inte heller göra det, säger Fridolin.

Men är det här inte bara ett sätt att skjuta på oron inför ett beslut?

- Det är en väldigt svår situation som barnen är i, men det är en väldig skillnad att behöva vara rädd för att man rycks upp mitt under gymnasieutbildningen och skickas tillbaka enbart för att man passerat ett datum, och att få ett av de längsta tillgängliga tillfälliga uppehållstillstånden.

Rädda barnen hoppas att förändringen ska kunna minska oron, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

"Även om vi fortsatt menar att det är nödvändigt att helt skrota den tillfälliga utlänningslagen för barn och barnfamiljer, är regeringens lagändring nu ett steg i rätt riktning", säger generalsekreterare Elisabeth Dahlin.

Källa - 2016-11-24 07:05

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+