Händelser vid havet blir drama under Malmöfestivalen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Händelser vid havet blir drama under Malmöfestivalen - I ett scenkonstprojekt med deltagare från sju länder blir det öppna föreställningar under Malmöfestivalen på Hamngatan 14 och 15 augusti klockan 12. 00 och 15. 15.

Zahed Afkar, 26 år, berättar om en skräckupplevelse på Medelhavet. Därefter bearbetas berättelsen med hjälp av scenograf, digital konstnär, röstpedagog dramaturg, ljudkonstnär och konstnärlig ledare.

- Vi var 35-40 personer som skulle ta oss från Turkiet till Italien med hjälp av två smugglare. De sade åt oss att det var en stabil båt och att det fanns gott om vatten och mat ombord, men så fort jag såg båten blev jag rädd. Den var alldeles för liten för så många människor och jag ångrade mig, berättar Zahed Afkar.

Men alla de andra gick ombord när smugglarna försäkrade att allt skulle gå bra och till slut såg Zahed Afkar ingen annan utväg än att följa med på den ranka båten.

- Jag kan inte simma och var så rädd att jag började må illa direkt när jag satt mig i båten. Resan över havet tog fem dagar, men det var fem långa dagar. Maten och vattnet tog snabbt slut, smugglarna klarade inte av att navigera och det blev allt oroligare ombord, säger han.

Båtens enda motor blev för varm och flyktingarna ombord fick turas om att kyla ner den med havsvatten, ett tufft jobb när man är utmattad av hunger och törst.

- En pappa med två små barn ombord kunde inte hålla sig vaken. Jag ville hjälpa till, så jag lovade att ta hand om barnen så att han kunde vila, säger Zahed Afkar.

Morgonen därpå, när pappan vaknade, var han arg och förvirrad. Han angrep Zahed.

- Han tog tag i mig och jag blev livrädd. De andra fick hjälpa mig att få honom att förstå att jag inte ville ta hans barn ifrån honom, att jag bara velat hjälpa honom.

Berättelsen har bearbetats av dramaturgen Cecilia Nkolina och framförs samstämmigt av en kör, som en del av föreställningen.

- Det här är första delen i ett minst ettårigt projekt som vi kallar Händelser vid Havet. Det handlar om Malmö, både som hamnstad och som flyktingmottagare. Vi har fokus på människors resor till havs och deras erfarenheter av detta. Vi har även intervjuat seglare, som har en helt annan erfarenhet av sina havsresor. Havet är också en universell källa till lugn, tillförsikt, harmoni och hopp, säger Cecilia Nkolina.

Föreställningarna på Hamngatan inleds med att hälften av de runt tjugo medverkande marscherar från Gustav Adolfs torg och den andra hälften från Posthusplatsen. När gruppen möts på Hamngatan framförs dramat samtidigt som det livestreamas via internetlänk så att det blir tillgängligt även för de medverkandes familjer på andra håll i världen.

Mycket detaljarbete återstår ännu innan produktionsteamet vet exakt hur verket kommer att framföras.

Helen Varley Jamieson, digital formgivare och producent från Nya Zeeland, har kommit till Malmö för att medverka, bland annat genom att skapa QR-kodkort för dem som är intresserade av att se föreställningen digitalt, samt undersöka möjligheten att projicera en fond som kan ackompanjera verket.

- Det blir en spännande utmaning med projektorn eftersom föreställningarna ska framföras i fullt dagsljus, säger hon.

Teater Interakt har fått stöd från European cultural foundation, Allmänna Arvsfonden och ABF Malmö för att skapa communityscenkonst om Malmö som hamnstad och gränsstad.

Källa - 2017-08-13 15:00

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+