Här flossar Jan Björklund med SvDs juniorreportrar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Här flossar Jan Björklund med SvDs juniorreportrar - Han oroar sig för sina tonårssöners utekvällar på stan - och vill lyfta Sveriges EU-medlemskap som en av de viktigaste valfrågorna. Liberalernas Jan Björklund är dessutom den enda partiledare hittills som frivilligt "flossat" med SvD:s juniorreportrar.

Denna artikel är hämtad ur SvD Junior, Svenska Dagbladets nyhetstidning för barn och unga. Läs mer om Junior här!

SvD Junior - Sveriges enda nyhetstidning för barn och unga - är i Almedalen för att ställa barnens frågor till riksdagspartiernas ledare. Jan Björklund kommer några minuter innan utsatt tid till SvD:s scen för att både han och publiken ska hinna se starten på Sveriges match mot Schweiz. Juniorreportrar för dagen är tolvåriga Edith och Stella från Gotland.

Stella: Du är skaparen av det betygssystem vi har nu. Blev det som du tänkte?

- Ja, i huvudsak. Vi flyttade betygsstart från årskurs åtta till årskurs sex. I de gamla betygen var det så få betygssteg, nu har vi fem och det gör att det blir lättare att höja sitt betyg. Sen finns det ett par saker som vi borde ändra på. Exempelvis betygskriterier - det som lärarna går efter när de ska sätta betyg - de behöver bli tydligare.

Edith: Om man har gjort jättebra ifrån sig i ett ämne men har en dålig dag, så kan det sänka hela betyget. Ska det verkligen vara så?

- Nej, men att få ett A ska vara svårt. Det är ändå 5-8 procent som får det. Tidigare hade vi betygsinflation och fler och fler fick elever fick högsta betyg - så ska det inte heller vara.

Stella: Du var militär från början. Vad från det militära har du med i politiken?

- Jag var officer och chef för många. Det ledarskapet har jag haft användning av. Men man kan inte rakt av använda det som partiledare, det är en annan sak.

Edith: Har du sparat dina militärkläder?

- Ja, men de har krympt. De ligger i någon låda. Jag har både fältuniformen i camouflage och mina högtidliga uniformer.

Stella: Vilka frågor är viktigast för ditt parti?

- Det första och viktigaste är skolan. Det avgör Sveriges framtid. Vi måste höja resultaten, för många blir underkända i dag. Det andra är integration. De som kommer hit ska inte bara vara här, de ska också få komma in i samhället och få jobb och bostäder. Det tredje är Sveriges EU-medlemskap. Sverigedemokraterna har precis sagt att de vill lämna EU. Det vore förödande.

Edith: Vad gör dig rädd?

- Jag har två tonårsgrabbar hemma, den ålder då man börjar vara ute på kvällarna. Det är helt naturligt men som förälder är man orolig. Man tänker på allt som kan hända.

Stella: Din mamma flydde från nazismen i Norge under andra världskriget. Hur togs hon emot i Sverige?

- Hon välkomnades. Min morfar bröt mot lagarna som tyska ockupationsmakten satt upp. De flydde på skidor och hon hade sin treåriga lillasyster i ryggsäcken. Mamma var 23 år och hamnade i flyktingläger i Dalarna i Vikarbyn. Där fick hon jobb som servitris och det var där hon mötte min pappa.

Edith: Hur påverkar det din syn på flyktingpolitik idag?

- Människor som har skäl för att få skydd måste vi hjälpa men det kommer många andra som inte har asylskäl. De vill ha det bättre och jag förstår den drivkraften, men det är inte möjligt för alla dem att få stanna. Det är det svåra med integrationspolitik.

Stella: Har du gjort något olagligt någon gång? Vad?

- Jag körde trimmad moped, det får ni inte göra! Jag har nog smugglat in något i Sverige någon gång. Televerket hade monopol på telefoner i Sverige förr och vi köpte en trådlös telefon utomlands och smugglade in. Jag erkänner, jag är kriminell.

Han var bra och rolig. Om han sa något svårt ord så förklarade han. Och det var kul när han berättade att han smugglat en telefon.

Jag blev berörd när han berättade att hans mamma haft sin treåriga lillasyster i ryggsäcken när han flydde till Sverige. Det var starkt.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-07-03 17:33

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+