Har frågat mig hur länge jag kan orka

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Har frågat mig hur länge jag kan orka - BOKMÄSSAN/GÖTEBORG. Hon är Sveriges 70:e ärkebiskop och den första kvinnliga dito.

Nu har Antje Jackelén lett Svenska kyrkans 6,2 miljoner medlemmar i drygt två år.

- Mörka dagar, när det är som tuffast, har det hänt att jag har frågat mig hur länge jag kan orka det här. Men samtidigt finns det väldigt mycket i detta som ger energi och en känsla av mening, säger kyrkoledaren som är aktuell med boken "Samlas kring hoppet".

På ett sätt är Jesus en riktig loser, skriver du i "Samlas kring hoppet". Utveckla!

- Om man anlägger vanliga framgångskriterier så gick det inte särskilt bra. Han kom i konflikt med den rådande makten, han slutade sitt jordeliv på ett kors, han sade själv att det finns något som heter "vetekornens lag" - att kornen måste dö för att få evigt liv.

När vi träffades för två år och tre månader sedan skulle du precis tillträda. Hur har det varit att vara ärkebiskop?

- Spännande för det mesta. Jag har förmånen att göra många saker som så klart är krävande på sitt sätt men som också ger mycket tillbaka. En del svåra utmaningar är det, precis som samhället i övrigt lider av en rätt så polariserad debatt så gör ju också kyrkan det och det finns saker som rentav skadar kyrkan. Det gör ont, det gör det.

Ny statistik visar att medlemsantalet i Svenska kyrkan i fjol minskade med 1,1 procent. Utmaningen är framför allt konfirmanderna, där minskningen fortsätter. Bara drygt en fjärdedel - 27,8 procent - av alla 15-åringar konfirmeras i dag. Vad tänker du om det?

- Det är klart att det är sorgligt. Jag vet att de allra flesta ungdomar som konfirmeras är väldigt nöjda med sin konfirmandtid så jag skulle så klart önska att det var betydligt fler ungdomar som tog vara på den här möjligheten. Jag tror faktiskt att det kan hjälpa till när tonårstiden är som jobbigast, att man har rätt redskap att förhålla sig till avgrunden.

Ja, du skriver att vi inte bara behöver grundkunskap om livet utan även "avgrundskunskap"!

Apropå "mitt kors"-debatten hamnade du i blåsväder för att du inte omedelbart personligen fördömde mordet på den franske prästen Jacques Hamel. Vad tänker du om att det blev så starka reaktioner?

- Det är klart att jag fördömer mordet och våld överhuvudtaget i religionens namn, men bara några dagar innan detta hände sköts tio människor ihjäl i München. Då var det ingen som krävde ett fördömande. Här i veckan läste jag att två präster i Mexiko har kidnappats och mördats och det är inte någon som har krävt något fördömande från min sida. Det här med fördömanden och avståndstaganden och hur de ska lämnas, det är intressant att i ena läget handlade det inte om yttrandefrihet utan om yttrandetvång. Och just på Twitter också. Faktum är att Svenska kyrkan fyra timmar efter dådet i Frankrike hade ett officiellt uttalande på hemsidan och nådde ut med det. Dagen efteråt bröt jag min Twitterpaus - jag var på utlandssemester - och lade en personlig tweet ovanpå det. Men det hjälper inte så mycket. Mycket tyder på att det var något annat man var ute efter.

Vad då?

- Det har ju slagit mig att om man går tillbaka till för ett år sedan så var det en kristen familj på ett asylboende som rapporterades ha blivit trakasserad och då kom också frågan "vad gör kyrkan?". Faktum var att den lokala församlingen hade ett pågående arbete för det här asylboendet och hade goda relationer. Biskopen i det aktuella stiftet hade också varit ute och talat om det här. Men likväl försöktes det att sätta bilden att kyrkan inte gör någonting. Ungefär samtidigt var det ett brandattentat mot en romsk familj i Göteborg, av allt att döma en kristen familj även det, och ingen krävde att jag skulle fördöma. Man gör också skillnad om gärningsmännen kan sägas vara muslimer eller inte.

Du slog redan i fjol fast att "engagemanget för utsatta människor inte kan villkoras utifrån trostillhörighet"?

- Det är ganska grundläggande i den kristna tron. Man döps in i den kristna kyrkan och som kristna har vi ett särskilt band till våra kristna bröder och systrar, men det är samma dop som ger oss uppdraget att bry oss om, att hjälpa en utsatt människa helt oavsett tro, nationalitet, ras och kön. Vi hjälper inte människor därför att de är kristna utan för att vi är kristna.


Doktorerade med en avhandling om tid och evighet

NAMN: Antje Jackelén.

ÅLDER: 61.

YRKE: Ärkebiskop i Sverige (sedan juni 2014).

BOR: Ärkebiskopsgården i Uppsala.

SOMMARSTÄLLE: I Skåne.

FAMILJ: Maken Heinz Jackelén, 71, präst. Två vuxna döttrar och fyra barnbarn.

FÖDD OCH UPPVUXEN: I Herdecke i Nordrhein-Westfalen i dåvarande Västtyskland.

MAMMA VAR: Marianne Zöllner, tidigare läkarassistent, (dog 2015, 90 år gammal).

PAPPA VAR: Werner Zöllner, civilingenjör i kemi (dog 2009, 84 år gammal).

UTBILDNING: Studentexamen vid Städtisches Gymnasium, Wetter/Tyskland (1973), teologistudier vid universiteten i Tübingen, Uppsala och Lund (1974-77). Teologie kanditatexamen Uppsala universitet (1979). Ledarskapsutbildning för kvinnor (1989-90), chefsutbildning för kyrkoherdar (1992-93), utbildning i högskolepedagogik (1998-99), teologie doktorsexamen med avhandlingen "Zeit und Ewigkeit" (1999, Lunds universitet).

KARRIÄR: Prästvigdes för Stockholms stift 1980, präst i Österhaninge, Tyresö, Gårdstånga och Lunds domkyrkoförsamling. Europaansvarig för "The Religion and Science Course Program" i Berkeley, Kalifornien, lärare och forskare i systematisk teologi vid "Lutheran School of Theology" i Chicago (2001-2007), direktor för "Zygon Center for Religion and Science" (2003-2007). Biskop i Lund (2007-2014). Boken "Gud är större" (2011). "Årets maktmappie 2013" (utsedd av tidningen M Magasin). Herbert Felixinstitutets pris ur Göran Tunhammars fond (2014). "Hetast i Almedalen" (2014). Sommarvärd i P1 (2014). Silverplacering till Stora kommunikatörspriset (2015). Hedersdoktor, "Doctor of Divinity", vid Lutheran School of Theology, Chicago (2015).

AKTUELL: Med boken "Samlas kring hoppet" (Verbum) och med podden "Prata till punkt med ärkebiskopen".

INKOMST: 1 261 7960 kronor (2015).

GODA EGENSKAPER: "Nyfiken och idérik".

SÄMRE EGENSKAPER: "Otålig".

HISSAR: "Gudstjänstfirande".

DISSAR: "Jantelagen".

Källa - 2016-09-25 10:29

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+