Här häktas paret för mordet i Arboga

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Här häktas paret för mordet i Arboga - VÄSTERÅS. 41-åringen och hennes 18-årige pojkvän misstänks ligga bakom mordet och mordförsöket i Arboga.

Men för kvinnan tillkommer en alternativ häktningsgrund: Hon anses också ha anstiftat brottet.

Enligt Leif GW Persson är det ett sätt för åklagaren att ta det säkra före det osäkra.

- Båda kan vara svåra att visa. Därför lägger åklagaren ut en slags bombmatta över ett vidare område, säger han.

Den 41-åriga kvinnan och hennes 18-årige pojkvän häktades på fredagen för mord på kvinnans pappa och mordförsök på hennes mamma i en sommarstuga i Arboga den 3 augusti.

Häktningsförhandlingarna inleddes i Västmanlands tingsrätts särskilda säkerhetssal strax efter klockan 16, först mot 18-åringen, och drygt en timme senare mot 41-åringen.

18-åringen kom förra året till Sverige som asylsökande från Afghanistan och bodde på det boende som 41-åringen drev.

Under häktningsförhandlingen satt han hopsjunken med sammanbiten min och stirrade ner i bordet när hans tolk förklarade beslutet. När han gick ut ur rättssalen dolde han ansiktet bakom ett vitt papper.

Kvinnan var klädd i en randig tröja och svarta jeans och hade en filt över huvudet, även under delar av förhandlingen. Båda är på sannolika skäl misstänkta - den starkare misstankegraden.

- Det är ett mycket bra och gediget polisarbete som har lett fram till att misstankenivån nu har nått upp till sannolika skäl. Jag vill inte gå in på vad för material vi har, säger kammaråklagare och förundersökningsledare Jessica Wenna.


"Finns olika bevis"

Men bevismaterialet mot dem skiljer sig åt. Kvinnan anses enligt häktningsframställan åtminstone ha anstiftat och medverkat till mordet och mordförsöket "genom råd och dåd".

- Det finns olika bevis mot de olika personerna, säger Jessica Wenna.

Enligt Leif GW Persson är det ett tecken på att åklagaren ännu inte fått klart för sig exakt vad som har hänt. Därför finns två häktningsgrunder för kvinnan.

- Det verkar väl logiskt. Båda kan ha deltagit aktivt i dödandet, eller så deltog hon aldrig i den biten, men fick honom att göra det, säger han och tillägger att det egentligen inte spelar så stor roll.

- Det finns ingen skillnad ur straffsynpunkt.

Leif GW Persson menar att om de båda fälls i en rättegång, kommer kvinnan få ett betydligt strängare straff än mannen.

- Döms hon till anstiftan kommer hon säkerligen att få livstids fängelse för det, medan han, som bara är 18 år, kommer att få en betydligt ringare påföljd. Hade han varit äldre, kanske 25, hade han också kunnat få livstid, säger Leif GW Persson.


Nekar till brott

De båda advokaterna var fåordiga i samband med häktningsförhandlingen.

Lars Jähresten försvarar 18-åringen.

- Jag tror att var och en kan föreställa sig hur han mår just nu, säger han.

Både 41-åringen och 18-åringen förnekar brotten. De häktas nu med restriktioner fram till den 30 september. Tingsrätten har dessutom beslutat att det råder yppandeförbud för alla inblandade.

- Utredningen är i ett mycket känsligt läge och det kan förstöra och försvåra utredningen om uppgifter kommer ut, säger Jessica Wenna.


Internationellt efterlysta

Paret greps i tisdags i Trondheim i Norge efter att ha varit anhållna i sin frånvaro och internationellt efterlysta. Då var det den andra gången på kort tid som de greps. Det första gripandet skedde i samband med att de befann sig på Arlanda den 16 augusti då kvinnan skulle resa till Thailand. De släpptes dock senare.

I stället åkte kvinnan till Thailand några dagar senare. Därifrån reste hon till Trondheim i Norge där pojkvännen, enligt uppgifter till SVT Västmanland, väntade på ett hotellrum.

Fler förhör ska hållas och teknisk bevisning ska analyseras.

Ingen är dock delgiven misstanke i den återupptagna förundersökningen om hur kvinnans make dog i en mystisk drunkningsolycka på sjön Hjälmaren i fjol, strax utanför den sommarstuga där kvinnans föräldrar ett år åt senare attackerades.

- Utredningen kommer nu att fortsätta brett och med oförminskad styrka, säger Jessica Wenna.

Även Leif GW Persson följer nu utredningen med stort intresse.

- Det intressanta nu är att veta vad åklagaren har för substantiell bevisning, säger Leif GW Persson.

Källa - 2016-09-03 05:50

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+