Hård strid om säkerhetsrådsplats

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Hård strid om säkerhetsrådsplats - - Det kan innebära att Ryssland blockerar oss. För de allra flesta tror jag inte att det spelar så stor roll om det är Sverige, Nederländerna eller Italien, vi har alla väldigt gott rykte i FN-sammanhang. Om Ryssland då skulle sätta sig på tvären kan det mycket väl bli något av de andra två länderna, säger Kjell Engelbrekt, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Inom gruppen "Västeuropiska och andra stater" konkurrerar Sverige med Italien och Nederländerna om två platser i säkerhetsrådet under 2017-2018. Det som talar för att Sverige ska klara av att få ihop tillräckligt många röster bland FN-medlemmarna är bland annat att det var länge sedan något nordiskt land satt runt rådets hästskoformade bord.

Haag en fördel

Men det finns också tunga argument som talar för konkurrenterna. Kjell Engelbrekt nämner det faktum att Italien går i bräschen för ett radikalt reformförslag, som bland annat går ut på att de permanenta ländernas vetorätt försvinner. Detta har starkt stöd bland många andra FN-medlemmar. Nederländerna å sin sida kan stoltsera med Haag-domstolen och hög kompetens inom folkrätt.

Att det är tre EU-länder som står emot varandra är ganska ovanligt.

- I vår grupp brukar det vara ett Nya Zeeland, Australien eller Kanada som bryter av. Så det är en del av vår utmaning, att det är tre kandidater som för resten av världen framstår som ganska lika. Det blir ett svårt val för många länder, säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog, som leder den svenska kampanjen på plats i New York.

Skoog tror att blågul diplomati och inställning till konfliktlösning går hem. Dessutom, säger han, håller Sverige en hög profil i frågor som är viktiga för många länder, som miljö, klimat och mänskliga rättigheter.

Borde bytt röster

- Det faktum att vi tar emot många flyktingar, att vi ställer upp när det krävs hjälp och solidaritet ger oss också trovärdighet som visar att vi är ett land som tar vårt ansvar och som också berörs av globaliseringen. Det tror jag vinner stor respekt här, säger han.

TT: Och om något land vill ha något i utbyte för en röst, vad svarar Sverige då?

- Det beror på vad det gäller, vi säljer ju inte ut vår själ för det här.

- Men det är rätt mycket val som pågår i FN, till olika utskott och så, och då händer det att man gör byten av röster. Det är något som Sverige borde ha gjort för många år sedan, där var vi inte på hugget riktigt. Det ligger oss lite i fatet att de andra två länderna har varit mer aktiva i att göra sådana här byten, att de stöder någon mot att det landet stöder dem i säkerhetsrådet, säger Skoog.

Källa - 2016-06-21 16:55

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+