Hårt tryck på välfärdsmiljarderna

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Hårt tryck på välfärdsmiljarderna - Sedan i våras har regeringen pratat om sina "välfärdsmiljarder". Statsminister Stefan Löfven (S) har sagt att de möjliggör att 30 000 kan anställas i skolor, på socialkontor, äldreboenden och andra kommunala verksamheter.

Men pengarna öronmärks inte för speciella ändamål, kommunerna avgör själva var de gör bäst nytta. Och just nu finns det många kommuner som kämpar med att få verksamheten att gå ihop. Skatteintäkterna har blivit lägre än väntat, kostnaderna för vård, skola och omsorg ökar och flyktingmottagandet frestar på. Nyanställningar finns inte på kartan, det handlar mer om valet att höja skatten eller skära ned.

När finansminister Magdalena Andersson (S) var med i söndagens Agenda på SVT talade hon inte heller om tusentals nya jobb, utan om att de 10 miljarderna snarare kan bidra till att personal inte behöver sägas upp på vissa håll.

Som vanligt har regeringen och samarbetspartnern Vänsterpartiet redan presenterat många av budgetförslagen. En hel del av satsningarna startar rätt blygsamt 2017, sedan växer de till och först framåt 2019-2020 kommer de riktigt stora pengarna, alltså efter nästa val.

Det gäller till exempel för klimat- och miljösatsningarna, som Stefan Löfven kallar historiska. Av de nästan 13 klimatmiljarderna, är det endast 1,8 miljarder som gäller nästa år. Och en stor del av de pengarna handlar om att fylla på supermiljöbilspremien, som börjar ta slut.

Även polisen får vänta på den stora utbetalningen. Nästa år blir tillskottet 180 miljoner för polisen och Säpo. Först åren därpå byggs satsningen ut.

En stor budgetpost nästa år är att förbättra asylmottagandet och korta vägen till arbetsmarknaden för nyanlända. Migrationsverket och domstolarna får 2,3 miljarder kronor extra för att hantera alla asylansökningar. Många av de 163 000 personer som sökte asyl förra året väntar ännu på besked och domstolarna måste hantera överklaganden från dem som får avslag. Även Arbetsförmedlingen får mer pengar.

Regeringen har också presenterat en skur av olika mindre förslag. Läslyft i förskolan, bättre djurskydd, kompetenslyft i äldreomsorgen, bredband i glesbygd och integration inom idrotten, bara för att nämna några. Och fler satsningar kan komma när Magdalena Andersson presenterar budgeten på tisdagen.

Enligt finansminister Magdalena Andersson finns ett reformutrymme på 24 miljarder kronor. Det här är en del av det som regeringen redan har presenterat:

10 miljarder kronor: Kommunstöd

3,5 miljarder: Flyktingar och integration

1,8 miljarder: Klimat och miljö

1 miljard: Olika sociala satsningar, t ex flerbarnstillägg

820 miljoner: Rut-avdrag för reparationer, växastöd för företag och andra skatteförändringar

390 miljoner: Forskning och innovationer

180 miljoner: Polisen och Säpo

175 miljoner: Åtgärder mot skatteflykt

100 miljoner: Bredband i glesbygd

Källa - 2016-09-19 16:35

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+