Hätsk kritik mot tysk polis efter dådet

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Hätsk kritik mot tysk polis efter dådet - Kritiken skjuter in sig på åtskilliga mål:

• Det felaktiga gripandet av en pakistanier gjorde att polisen förlorade ett dygn, under vilket allmänheten inte visste att en farlig och beväpnad man var lös.

• Det dröjde till onsdagen innan tyska myndigheter spred Anis Amris namn och bild ut i Europa och varnade för hans farlighet.

• Anis Amri hade varit under bevakning sedan mars och kontraterrorismtjänsten visste att han var i kontakt med radikala islamister. Han misstänktes planera ett rån för att finansiera vapenköp och enligt Der Spiegel ska han ha anmält sig som frivillig för en självmordsattack. Bevakningen upphörde i september på grund av brist på bevis.

Fler frågetecken hopar sig om varför den 24-årige tunisiern ändå inte greps.

USA hade satt upp honom på listan över personer som inte får flyga in i landet på grund av misstankar om att han sökt på nätet hur man tillverkar en bomb, skriver New York Times vars källa också uppger att Anis Amri haft kontakt med terrorrörelsen Islamska staten (IS).

På gatan i Berlin tycks dock få vara upprörda över uppgifterna om hur myndigheterna släppte Anis Amri ur blickfånget trots att hans radikalisering var känd.

Utanför varuhuset Kadewe står Peter Mildner, som inte anser att det är något att hetsa upp sig över.

- Det springer runt en massa förryckta människor där ute. Det går inte att hålla koll på alla, säger han till TT:s utsände.

Inte heller Jürgen Brüning, som kommit till julmarknaden varje dag för att tända ett ljus, vill rikta någon kritik mot myndigheterna:

- Vi måste avvakta och se vad de kommer fram till. Man kan ändå inte förhindra att saker sker. Någon hade lika gärna kunnat komma hit med en ryggsäck med en bomb i.

Den misstänktes familj uppmanar honom att lämna över sig till polisen, skriver nyhetsbyrån AP på sin hemsida.

- Om han är skyldig förtjänar han varje fördömande. Vi förkastar terrorism och terrorister, säger brodern Abdelkader Amri till nyhetsbyrån AFP.

I lastbilen som rammande folksamlingen på julmarknaden i måndags kväll fanns en utvisningshandling i Anis Amris namn. Och hans fingeravtryck ska ha hittats på dörren till förarhytten, enligt Süddeutsche Zeitung.

Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière bekräftar att det finns bevis för att Anis Amri varit i lastbilen och förbundskansler Angela Merkel hoppas på ett snart gripande.

Enligt Ralf Jäger, inrikesminister i delstaten Nordrhein-Westfalen, kom Anis Amri till Tyskland i juli 2015 och bodde i Berlin sedan februari 2016. På senare tid ska han ha använt olika namn och vistats i Nordrhein-Westfalen. Hans asylansökan blev avslagen i juni, men han kunde inte omedelbart utvisas eftersom Tunisien inte erkände hans medborgarskap.

Utöver de tolv människor som dog i terrordådet skadades 48 personer. 24 är kvar på sjukhus, varav 14 med allvarliga skador.

Polisen erbjuder 100 000 euro till den som kan lämna information som leder till ett gripande av Anis Amri.

Källa - 2016-12-22 17:01

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+