Hölls fången av talibaner brottarlöftet kan utvisas

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Hölls fången av talibaner brottarlöftet kan utvisas - Brottartalangen Baqer riskerar att utvisas till Afghanistan - där han som barn kidnappades av talibaner. Regeringens nya lagförslag om ensamkommande omfattar bara de som fortfarande kommer befinna sig i Sverige. Baqer är en av dem som riskerar att redan ha lämnat landet när lagen börjar gälla.

Han kommer från ett område i Afghanistan där det har varit intensiva strider mellan talibaner och den bofasta befolkningen. Baqers pappa sprängdes till döds av talibanerna och Baqer kidnappades. Hans unga ålder gjorde att han undgick att bli rekryterad.

Familjen tvingades att fly. Baqer flydde ensam till Sverige och kom hit sommaren 2015. Hans mamma och syskon bor i Iran, berättar han.

- Jag flydde genom flera länder. Blev fängslad av polis och blev dåligt behandlad. Men i Sverige har folk varit snälla mot mig och hjälpt mig mycket, säger Baqer till SvD.

Nyligen fick han beslut från Migrationsverket där hans asylansökan avslås, vilket i förlängningen innebär att han riskerar att behöva lämna landet.

Baqer är en av dem som riskerar att lämna innan regeringens nya förslag om uppehållstillstånd för ensamkommande träder i kraft, om det går igenom i riksdagen. Det nya förslaget gäller endast personer som då fortfarande befinner sig i landet.

Baqer beskriver det som att hans liv och drömmar slagits i spillror. Att hans ansträngningar i det svenska samhället inte känns någonting värt längre. Han vill stanna och bli advokat. Hjälpa andra genom asylprocessen.

- Nu har jag väldigt svårt att sova. Jag drömmer väldigt mycket och känner osäkerhet över vad som kommer hända med mig. Jag vaknar mitt i nätterna, säger Baqer.

Han pratar svenska och har varit flitig i skolan. Han är dessutom en brottartalang som vunnit priser för Örebro Atletklubb.

Personer i föreningen som SvD talat med beskriver Baqer som ett löfte inom svensk brottning och att det är i ringen som ångesten och oron rinner av honom.

Hans tidigare gode man, Helen Uliczka Hallin, är väldigt orolig för vad som kommer hända med Baqer. Hon blev först glad över regeringens nya besked.

Men när hon började läsa detaljerna förstod hon att många ändå kommer stå som förlorare, menar hon.

- Det känns som att utvisningarna kommer att skyndas på. Då hoppas jag att varenda svensk reser sig och protesterar. Jag kommer stå på flygplatsen framför flygplanet om Baqer måste åka, säger Helen Uliczka Hallin.

De ensamkommande som ges nya möjligheter till uppehållstillstånd är de som sökte asyl senast den 24 november 2015 och som:

En ansökan måste lämnas in inom tre månader från det att bestämmelserna träder i kraft. Lagstiftning förutsätter stöd i riksdagen och ambitionen är att lagstiftningen ska träda i kraft innan sommaren 2018.

Källa: Regeringen. se

Källa - 2017-11-28 18:46

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+