Hon sprider budskapet om mänskliga rättigheter

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Hon sprider budskapet om mänskliga rättigheter - Hon sökte och fick Amnesty-jobbet via nätet. Nu har Ingvor Jonsson under snart två månader samtalat med hundratals personer om ämnet mänskliga rättigheter.

- Vi gör faktiskt skillnad, och det vi gör är viktigt. Intresset för Amnesty är stort, säger Ingvor Jonsson.

I Skåne har Amnesty International sitt kontor i Malmö. Huvudkontoret finns i Stockholm.

Ingvor Jonsson är en av flera medlemsvärvare i Amnesty, eller människorättsförsvarare som det egentligen heter. När vi träffas har hon just åkt tåg från Ängelholm till Helsingborg där hon ska jobba sex timmar vid Stadsbiblioteket.

Men det händer också att hon är synlig på Kullagatan eller Bruksgatan i Helsingborg. Några av veckans dagar är hon även verksam på centrala platser i till exempel Malmö, Lund, Eslöv, Ängelholm och Båstad.

Och det går inte att ta miste på att hon och hennes kollegor för Amnestys talan. Den färgglada armbindeln lyser upp och med en gul pärm med information märks det tydligt att något är på gång. Amnestys utsända har förstås även namnbricka.

- Vi pratar och informerar och skriver upp de som vill bli medlemmar. Man får ge mycket av sig själv, men vi får även ta del av andra människors berättelser. För någon dag sedan var det en kvinna från Etiopien berättade om sitt land och den nuvarande situationen, säger Ingvor.

Men hon är aldrig ensam i sin roll som Amnesty-värvare.

- Vi är minst två personer och vi har ögonkontakt med varandra hela tiden, vilket är en trygghet. Vi fikar och äter lunch tillsammans, har god sammanhållning. Och vi är ute även när det regnar. Vi har kläder efter väder och står sällan stilla, går med folk när de rör sig.

Ingvor Jonsson hittade uppdraget Amnesty på nätet i början på året.

- Jag var väl förtrogen med Amnesty sedan tidigare och det känns verkligen rätt för mig. Vi träffar många roliga och trevliga människor. Det värmer, säger Ingvor.

Amnesty är en organisation som jobbar efter FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna som antogs och kungjordes 1948. Amnesty är medlemsstyrt, utan politiska eller religiösa bindningar. Amnesty arbetar med påtryckningar, protester och skapar hela tiden opinion och sätter press på makthavare.

- Vårt arbete ger resultat. Amnesty medverkar till att lagar ändras och att dödsstraff omvandlas. Och att personer som är fängslade av politiska skäl släpps, säger Ingvor.

Just nu pågår bland annat en kampanj för den fängslade journalisten Eskinder Nega från Etiopien. Han har suttit fängslad sedan september 2011.

- Många kanske undrar varför vi ska bry oss om de som fängslas i Etiopien. Men mänskliga rättigheter är inte ett enskilt lands angelägenhet, det är en global fråga, säger Ingvor Jonsson.

Ingvor Jonsson bor i Ängelholm, har man och två vuxna barn. Hon har tidigare arbetat som redigerare på NST och Helsingborgs Dagblad i 26 år. Men hon fick sluta på tidningen 2014. Därför har hon nu två somrar i rad arbetat som redigerare på Blekinge Läns Tidning i Karlskrona. Så blir det även i sommar.

- Men jag fortsätter gärna med Amnesty i höst. Det är absolut bland det roligaste och viktigaste jag gjort, det ger så mycket och man får träffa så många fantastiska människor, säger Ingvor Jonsson.

Amnesty International är en global rörelse där mer än sju miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961.

Exempel på frågor som Amnesty arbetar för:

Rätten till åsikts- och yttrandefrihet, ett avskaffande av tortyr och dödsstraff.

Rätten att inte bli diskriminerad på grund av till exempel politisk eller religiös åskådning, etnisk tillhörighet, kön eller sexuell läggning.

Att stoppa våldet mot kvinnor, flyktingars och migranters rätt till skydd.

Rätten för de mest marginaliserade att få sina ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter tillgodosedda.

https://www. amnesty. se

Källa - 2017-04-23 09:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+